Χορός... μίζας για εισαγωγή σε αμερικανικά Πανεπιστήμια

NEWSROOM
Χορός... μίζας για εισαγωγή σε αμερικανικά Πανεπιστήμια
Φωτό: Shutterstock

«Λαδώματα» εκατομμυρίων δολαρίων από εύπορους Αμερικανούς γονείς για να μπουν... από το παράθυρο τα παιδιά τους σε κορυφαία πανεπιστήμια με πολύ αυστηρές διαδικασίες επιλογής σπουδαστών αποκαλύπτει έρευνα του FBI, ενώ αίσθηση προκαλεί η περίπτωση ευκατάστατων Κινέζων, που πλήρωσαν 6,5 εκατ. δολ. για να γίνει δεκτή η κόρη τους στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι σπουδές σε κάποιο από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια θεωρούνται διαβατήριο για την επαγγελματική επιτυχία και την κοινωνική άνοδο, αλλά τα κριτήρια επιλογής σπουδαστών, με βάση τις ακαδημαϊκές ή αθλητικές επιδόσεις, είναι εξαιρετικά αυστηρά, με αποτέλεσμα ακόμη και τέκνα καλών οικογενειών να δυσκολεύονται να γίνουν δεκτά από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το σκάνδαλο που συγκλονίζει τις ΗΠΑ ήλθε στην επιφάνεια από έρευνα του FBI, που έχει υποβάλει στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βοστώνης κατηγορητήριο εναντίον περισσότερων από 50 ατόμων, στην πλειονότητά τους γονέων, αλλά και μελών του κυκλώματος που «διευκόλυνε» έναντι αδρού τιμήματος την είσοδο παιδιών στα πανεπιστήμια.

Ανάμεσα στους 33 γονείς που κατηγορούνται είναι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών, δύο ηθοποιοί του Χόλιγουντ και ένας γνωστός σχεδιαστής μόδας. Πολλοί από τους κατηγορούμενους γονείς έχουν ήδη αποδεχθεί την ενοχή τους, προκειμένου να αποφύγουν καταδίκες με βαρύτατες ποινές για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης και ξέπλυμα χρήματος.

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος που γελοιοποίησε τις διαδικασίες επιλογής σπουδαστών κορυφαίων ιδρυμάτων φέρεται ο Γουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, ειδικός σύμβουλος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος έβρισκε τον τρόπο να βελτιώνονται οι επιδόσεις των υποψήφιων σπουδαστών σε γραπτές εξετάσεις, ή να εμφανίζονται οι υποψήφιοι σαν αθλητές υψηλών επιδόσεων. Ο Σίνγκερ ήδη έχει ομολογήσει την ενοχή του για να αποφύγει μεγαλύτερη ποινή.

Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση που έχει αποκαλυφθεί ως τώρα είναι αυτή της Κινέζας Γιούσι Τσάο, που κατάφερε να γίνει δεκτή, την άνοιξη του 2017, από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που ανήκει στην ελίτ των αμερικανικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και θεωρείται ότι επιλέγει τους σπουδαστές του με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια και διαδικασίες.

Η οικογένεια της νεαρής Κινέζας, που ζει στο Πεκίνο, γνώρισε τον Σίνγκερ μέσω ενός οικονομικού συμβούλου από την Morgan Stanley, όπως αποκάλυψαν οι “Los Angeles Times” και αυτός κατάφερε να τους αποσπάσει το μυθικό ποσό των 6,5 εκατ. δολ. για να προετοιμάσει την κόρη τους για το πανεπιστήμιο, χωρίς να είναι σαφές αν οι γονείς γνώριζαν ότι πλήρωναν για το στήσιμο μιας απάτης. Προς το παρόν, οι Κινέζοι γονείς δεν έχουν κατηγορηθεί από το FBI για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Ο Σίνγκερ έχει ομολογήσει ότι κατάφερνε ακόμη και να αλλοιώνει τα αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων, αλλά στην περίπτωση της Κινέζας υποψήφιας ακολούθησε διαφορετική μέθοδο εξαπάτησης του πανεπιστημίου. Το Στάνφορντ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο άθλημα της ιστιοπλοΐας και οι αθλητές του λαμβάνουν κορυφαίες διακρίσεις. Ο Σίνγκερ κατάφερε να παρουσιάσει την Κινέζα υποψήφια ως αθλήτρια με πολύ υψηλές επιδόσεις στην ιστιοπλοΐα, παρότι εκείνη δεν είχε την παραμικρή σχέση με το άθλημα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί δημόσια και η Morgan Stanley, ανακοινώνοντας ότι απέλυσε έναν οικονομικό σύμβουλο, τον Μάικλ Γου, επειδή αρνήθηκε να συνεργασθεί στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για την υπόθεση. «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές», τόνισε η τράπεζα στην ανακοίνωσή της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμβούλων του Σίνγκερ βρισκόταν μέχρι το 2015 στη λίστα εταιρειών, τις οποίες συστήνει η τράπεζα σε πελάτες της.

Από το αστρονομικό ποσό των 6,5 εκατ. δολαριών που έλαβε ο Σίνγκερ από τους γονείς της υποψήφιας φοιτήτριας, τα περισσότερα κατέληξαν στην τσέπη του, ή σε «λαδώματα» προς άγνωστη, προς το παρόν, κατεύθυνση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι συνολικά διέθεσε, ως χορηγία για το πρόγραμμα ιστιοπλοϊας του Στάνφορντ, συνολικό ποσό της τάξεως των 770.000 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ