Η Γερμανία πάει... στο διάστημα με μεγάλες επενδύσεις
Στη μάχη του διαστήματος ρίχνεται η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, παρά το σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο. Το Βερολίνο προετοιμάζει νομοθεσία για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να διασφαλίσει ένα κομμάτι μίας ανερχόμενης αγοράς, που εκτιμάται ότι θα αξίζει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο τη δεκαετία του 2040.
Το κίνητρο για να βελτιώσει η Γερμανία το ρόλο της στο διάστημα έρχεται σε μία στιγμή που ευρωπαϊκές, ασιατικές και αμερικανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος και συμβόλαια για σειρά δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν από την εξερεύνηση του διαστήματος έως και την αναζήτηση φυσικών πόρων. Οι Γερμανικές εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των διαστημικών δαπανών είναι η Airbus, συνιδιοκτήτρια των διαστημικών πυραύλων, Ariane, αλλά και η κατασκευάστρια δορυφόρων, OHB.
Η νέα νομοθεσία που ετοιμάζει το Βερολίνο θα περιορίζει τις νομικές και οικονομικές συνέπειες για τις ιδιωτικές εταιρείες, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα όταν ένα όχημα είναι σε τροχιά, θα θέτει στάνταρντ για τις λειτουργίες στο διάστημα και θα προσφέρει πρωτοβουλίες για νέα πρότζεκτ, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Reuters.
Ο επικεφαλής του σχετικού τομέα του υπουργείου πρόκειται να παραδώσει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο μέσα στη χρονιά εν μέσω πιέσεων από επιχειρήσεις και φορείς στη Γερμανία να ετοιμαστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρώπη είναι πίσω στην εξερεύνηση του διαστήματος σε σχέση με την Κίνα», τόνισε στο Reuters ο Ντερκ Χόουκ, επικεφαλής του τομέα άμυνας και διαστήματος του γαλλογερμανικού ομίλου της Airbus. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια «αν θέλουμε να μείνουμε στην πρώτη κατηγορία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τέταρτη του κόσμου, διέθεσε το έβδομο μεγαλύτερο μπάτζετ για το διάστημα το 2018, περί τα 1,1 δισ. δολάρια, λίγο πάνω από τα μισά χρήματα από αυτά που διέθεσε η πέμπτη οικονομία στον κόσμο, η Γαλλία. Το νούμερο αυτό – στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι εισφορές στα πανευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα – είναι δραματικά χαμηλότερο από των Ηνωμένων Πολιτειών που διέθεσαν σχεδόν 40 δισ. δολάρια πέρυσι για το διάστημα.