Έρχονται δύο δύσκολα χρόνια για τον Τραμπ

Φωτογραφία: Associated Press

Η ζωή στο Λευκό Οίκο γίνεται πιο δύσκολη για τον Τραμπ αφού οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν πλέον ένα από τα δυο νομοθετικά σώματα του Κογκρέρο, όπως σημείωσε το Politico.

Πώς λοιπόν ο Τραμπ θα προωθήσει την πολιτική του ατζέντα στο διαιρεμένο Κογκρέσο καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών (219 έδρες έναντι, 193 για Ρεπουμπλικάνους) . Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που κέρδισαν 93 έδρες καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 84 εδρών της σημερινής Βουλής. Αυτή η αλλαγή της σύνθεσης αναμένεται να έχει πολιτικό αποτύπωμα στα δύο «δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν για τον Τραμπ»

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν εμπόδισε τον πορτοκαλί Ντόναλντ να πανηγυρίσει ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικάνους να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας με 51 έδρες έναντι 45.

Δεν δίστασε μάλιστα να επικαλεστεί τον πολιτικό αναλυτή Μπέν Στάιν με ένα τιτίβισμα στο Twitter όπου παρέθετε τα λόγια του «πόσο τυχεροί είναι οι Ρεπουμπλικανοί που έχουν τον Ντόναλντ»

Αμερικανικός παραλογισμός; Η απάντηση είναι παραδόξως αρνητική σύμφωνα με τον Mathieu Gallard, διευθυντή του Ipsos , ο οποίος μας υπενθυμίζει πως από το 1860, οι Αμερικανοί Πρόεδροι έβγαιναν ηττημένοι σχεδόν πάντα – 37 στις 40 ενδιάμεσες εκλογές . Γι’ αυτό το λόγο «σήμερα και οι δυο μεριές διεκδικούν τη νίκη» όπως επεσήμανε το BBC . Με άλλα λόγια; Η χώρα είναι πραγματικά διχασμένη και τα ερωτηματικά για την επόμενη μέρα παραμένουν πολλά.

«Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και τώρα τι;»

Στο κύριο άρθρο των New York Times θίγονται όλοι οι τρόποι «άσκησης πίεσης» των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο. Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών;Η σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να μπει κάτω από το μικροσκόπιο των Δημοκρατικών. Όπως και οι σχέσεις του Τραμπ με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου , τα «φορολογικά» του Πλανητάρχη και άλλοι φάκελοι που «καίνε»

Το CNN αναλύει ωστόσο από τη μεριά του τους λόγους για τους οποίους το «μπλε κύμα» των Δημοκρατικών δεν έγινε τσουνάμι. «Διότι οι Δημοκρατικοί αναζητούν ακόμα την ταυτότητα τους. Θέλουν να εκπροσωπήσουν το νέο και το διαφορετικό αλλά είναι λευκοί και γηραιοί»

Ο πολιτικός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι γνωστός και ως « η κριτική συνείδηση της Αμερικής» έγραφε πριν από καιρό- πως ακόμα και ο Όργουελ θα είχε εκπλαγεί σήμερα. Μιλούσε για τότε που οι Αμερικανοί επέλεξαν για Πρόεδρο τους έναν δημαγωγό μεγιστάνα με χέρσο προφίλ και λαϊκίστικο λόγο. Η έκπληξη του Όργουελ θα μεγάλωνε άραγε σήμερα που η «περίοδος της “ενοποιημένης διακυβέρνησης έλαβε τέλος για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς» όπως αποφάνθηκαν οι πολιτικοί αναλυτές; Ενδεχομένως όχι καθώς ήταν αναμενόμενο να «τιμωρηθεί» και αυτός το Αμερικανός Πρόεδρος όπως και οι υπόλοιποι. Το βέβαιο είναι πως αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές θα έχουν αντίκτυπο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.


TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ