Ο κ. WikiLeaks που έκανε Πρόεδρο τον Τραμπ

Φώτο: Associated Press

Η εικόνα του Τζούλιαν Ασάνζ να τον βγάζουν σηκωτό από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο έκανε το γύρο του κόσμου. Μετά από παραμονή επτά σχεδόν ετών, ο Ασάνζ συνελήφθη, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού απέσυρε το πολιτικό του άσυλο, στο πλαίσιο μίας πιο φιλο-αμερικανικής πολιτικής που προωθεί.

Η προηγούμενη κυβέρνηση που του είχε παραχωρήσει το άσυλο ήταν σφόδρα αντι-αμερικανική και πολύ κοντά στη Ρωσία. Έτσι συνέβη αυτό που κατήγγειλε εδώ και καιρό ο Ασάνζ: Συνελήφθη και είναι εξαιρετικά πιθανό να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει σειρά κατηγοριών, μεταξύ τους και συνομωσία εις βάρος της κυβέρνησης.

Οι φίλοι και υποστηρικτές του Ασάνζ – που δεν είναι λίγοι – υποστηρίζουν ότι διώκεται η ελευθερία του λόγου και η σύλληψή του δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για κάθε δημοσιογράφο που αποκαλύπτει ενοχοποιητικά στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και, κατά προέκταση, για κάθε ισχυρή κυβέρνηση.

Οι πολέμιοι του – που είναι επίσης πολλοί – υποστηρίζουν ουσιαστικά ότι ο Ασάνζ είναι πράκτορας και ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει απλώς εξυπηρετήσει συμφέροντας ρίχνοντας «λάσπη στον ανεμιστήρα», όπως έγινε για παράδειγμα πριν τις Προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Τότε το Wikileaks έδινε στη δημοσιότητα – σε κρίσιμες αναμετρήσεις – διάφορα δημοσιεύματα, με αποκορύφωμα τη δημοσιοποίηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές – και ενώ η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν σημαντικά στις δημοσκοπήσεις – διαφόρων email που αποκάλυπταν τη λειτουργία του Δημοκρατικού Κόμματος και λεπτομέρειες για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Τότε, το FBI άνοιξε την έρευνα για τη Χίλαρι, τα νούμερά της υποχώρησαν μέσα σε δύο 24ωρα, έχασε τις εκλογές για να κλείσει η έρευνα δύο μέρες μετά… Δικαίως, πολλοί πιστώνουν τη νίκη Τραμπ – που επιθυμούσαν σφόδρα οι Ρώσοι – μεταξύ άλλων και στον κ. Wikileaks.

Ωστόσο, μία σύντομη ματιά στην ιστορία του 47χρονου Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να είναι αρκετά διαφωτιστική: Ο ιδρυτής του Wikileaks γεννήθηκε στην Αυστραλία και ίδρυσε το Wikileaks το 2006. Τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες αποκαλύψεις χιλιάδων απόρρητων εγγράφων, οι οποίες εξόργισαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Τον Ιούλιο του 2010, το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα πάνω από 91.000 έγγραφα, κυρίως στρατιωτικές αναφορές της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο, δημοσιοποίησε άλλα 400.000 έγγραφα από τον πόλεμο στο Ιράκ από το 2004 έως το 2009. Όμως, πέραν των μυστικών εγγράφων για κυβερνήσεις, η ιστοσελίδα WikiLeaks έχει δημοσιοποιήσει μυστικά έγγραφα εταιρειών, αλλά και γενικότερα στοιχεία για ιδιώτες, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν προσφέρει κάτι στο δημόσιο λόγο.

Το Νοέμβριο του 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο αποφάσισε την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό, μετά από τις καταθέσεις δύο πρώην εθελοντών του WikiLeaks. Αφού έχασε την έφεση, ο Ασάνζ ζήτησε άσυλο στην Πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοση. Του δόθηκε από τον τότε αριστερό Πρόεδρο, Ραφαέλ Κορρέα.

Ο Ασάνζ όμως παρέμεινε στην Πρεσβεία παρότι οι κατηγορίες από τη Σουηδική δικαιοσύνη αποσύρθηκαν, καθώς, όπως υποστήριζε, αν έβγαινε από κει, θα τον συλλάμβαναν οι αρχές και θα τον εκδίδανε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως φάνηκε, είχε δίκιο, καθώς η σύλληψή του έγινε μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, ενώ το στοίχημα των δικηγόρων του – 150 τον αριθμό σε όλον τον κόσμο – είναι να αποφευχθεί η έκδοση. Αν τελικά εκδοθεί αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνομωσία με τον πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπολογιστές της κυβέρνησης.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πού βρίσκει τα χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι έχει πολλούς υποστηρικτές, που τον ενισχύουν κατά τα λεγόμενά του οικονομικά, ωστόσο η βιωσιμότητα του WikiLeaks, η πληρωμή μίας στρατιάς δικηγόρων, αλλά και η επιβίωση του ίσιου και των συνεργατών του είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής μας και είναι άγνωστο αν θα μάθουμε τελικά αν πρόκειται για ένα στρατιώτη της ελεύθερης δημοσιογραφίας ή έναν άνθρωπο που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Πάντως, μία από τις πρώτες αντιδράσεις στη σύλληψή του ήρθε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην Αμερικανό κατάσκοπο που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και τώρα βρίσκεται στη Μόσχα που του έχει δώσει πολιτικό άσυλο…

ΣΧΕΤΙΚΑ