Ράπισμα Κομισιόν στην Ιταλία
Την σοβαρή ανησυχία της για τα όσα προβλέπονται στον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιταλική κυβέρνηση μέσω της επιστολής που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και φέρει ημερομηνία 18 Οκτωβρίου. Επιτροπή δίνει διορία έως την Δευτέρα στην ιταλική κυβέρνηση να απαντήσει, προκειμένου να λάβει υπόψη τα επιχειρήματά της πριν από την οριστική απόφασή της.
Ο Ντομπρόβσκις θυμίζει ότι οι συστάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ιταλίας εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου και υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο των υπουργικών Οικονομικών στις 13 Ιουλίου, με τη σύμφωνη γνώμη της ιταλικής πλευράς.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ονομαστική αύξηση των καθαρών πρωτογενών δημοσίων δαπανών κατά 2,7%, η οποία υπερβαίνει τη σύσταση για μάξιμουμ αύξηση 0,1%. Όσο για την διαρθρωτική επιδείνωση ανέρχεται στο 0,8% του ΑΕΠ, έναντι αρχικού στόχου για διαρθρωτική βελτίωση 0,6% του ΑΕΠ στις συστάσεις της 13ης Ιουλίου.
«Τόσο το γεγονός ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, την ώρα που το Συμβούλιο προτείνει δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και η έκταση της απόκλισης (με την ψαλίδα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ) είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο Ντομπρόβσκις.
Επιπλέον με το ιταλικό δημόσιο χρέος να ανέρχεται κοντά στο 130% του ΑΕΠ, η προκαταρκτική μας εκτίμηση είναι ότι τα ιταλικά σχέδια δεν συνάδουν με τους στόχους για μείωση του χρέους κοντά στο 60%, αναφέρει. Αν και η Ιταλία δεν είχε συμμορφωθεί και στο παρελθόν με το όριο του χρέους, τηρούσε εν πολλοίς τους υπόλοιπους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επισημαίνει.
Δεν παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις, στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός, δεν υιοθετούνται από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τον ανεξάρτητο θεσμό παρακολούθησης των δημοσιονομικών της Ιταλίας. «Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται να μην σέβεται την ρητή πρόβλεψη του Κανονισμού 473/2013 (Άρθρο 4(4)), βάσει της οποίας οι μακροοικονομικές προβλέψεις πρέπει να έχουν την έγκριση ανεξάρτητου σώματος» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.