Αυστρία: Αντιδράσεις για τη συγχώνευση ταμείων
Νέα εποχή αρχίζει από σήμερα και για το κοινωνικό κράτος της Αυστρίας, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα όργανα των πέντε αυστριακών φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Οι νέοι φορείς αποτελούν ουσιαστικά συγχώνευση των έως τώρα 21 ταμείων κοινωνικής ασφάλισης στην Αυστρία στη βάση του σχετικού νόμου που είχε περάσει στη Βουλή στα τέλη της περασμένης χρονιάς η αυστριακή κυβέρνηση.
Την έντονη κριτική που επαναλήφθηκε σήμερα από διάφορες πλευρές, απέρριψε ο κυβερνητικός συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που φαίνεται να αντιμετωπίζει χαλαρά την σχετική προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατά του νόμου συγχώνευσης των ταμείων.
Τα νέα όργανα με τις επιτροπές μετάβασης στο νέο καθεστώς, θα ολοκληρώσουν μέσα στους επόμενους μήνες το έργο της συγχώνευσης, ενώ η καθ΄ αυτό εργασία των νέων, πέντε μόνον, αυστριακών φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2020.
Η μεταρρύθμιση αυτή στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, με την μείωση του αριθμού των ταμείων, είχε αποτελέσει μία από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης που είχε αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2017, με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να τονίζει κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, πως "η μεταρρύθμιση των κοινωνικών ασφαλίσεων αποτελεί ένα από τα κεντρικά εγχειρήματα της κυβέρνησης".
Ο ίδιος είχε επισημάνει πως μετά την γνωμοδότηση υπήρξαν 40 συγκεκριμενοποιήσεις, ο βασικός όμως στόχος τηρήθηκε αυστηρά καθώς, όπως παρατήρησε, είχε γίνει προσπάθεια από κάποιες πλευρές, να προκληθεί "φόβος και πανικός" μέσα από ψευδείς ισχυρισμούς, όπως ότι "θα κλείσουν νοσοκομεία ή θα περικοπούν οι παροχές προς τους ασθενείς".
Κατά την εξαγγελία της μεταρρύθμισης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εμφανιστεί "εξαιρετικά ευχαριστημένος", αναφέροντας ότι υλοποιείται τώρα μία πρόθεση από τη δεκαετία του 1960, για την οποία, όπως σημείωσε, όλες οι κυβερνήσεις από τότε περιορίζονταν μόνον στην εξαγγελία της.
Aμέσως μετά την εξαγγελία της μεταρρύθμισης, είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις των εργαζομένων, με την πρόεδρο του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου (Κέντρου) Ρενάτε 'Αντερλ να καταδικάζει το "φιάσκο της συγχώνευσης, με την οποία το σύστημα υγείας οδηγείται στον τοίχο", και να αναφέρει ως πάντα υπαρκτή την πιθανότητα κήρυξης απεργιών.
Ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Βόλφγκανγκ Κάτσιαν προειδοποίησε για μία επικίνδυνη απώλεια της ισορροπίας ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως η μεταρρύθμιση περιέχει πολλά σημεία "τα οποία δεν μπορούν να στηριχθούν ούτε σε χιλιάδες χρόνια ενώπιον του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου".
Για την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, πρόκειται για "μαύρη ημέρα για την υγεία των Αυστριακών" και για μία επίθεση στο "σύστημα υγείας", καθώς στο μέλλον τον λόγο στα Ταμεία Υγείας της χώρας θα έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Αντιθέτως, την συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων χαιρέτισαν τόσο ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Καρλχάιντς Κοπφ όσο και ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων Γκέοργκ Καπς, ο οποίος επαίνεσε την προβλεπόμενη στην συγχώνευση "ισόρροπη εκπροσώπηση εκείνων που καταβάλουν τις εισφορές στα ταμεία".
Με την συγχώνευση υπάρχουν πλέον το Αυστριακό Ταμείο Υγείας στο οποίο συγχωνεύονται τα Περιφερειακά Ταμεία Ασθενείας των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, ένα κοινό Ταμείο Ασφάλισης για υπαλλήλους, σιδηροδρομικούς και εργαζόμενους στα ανθρακωρυχεία, ένα Ταμείο για επιχειρηματίες και αγρότες, το Ταμείο Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης και το Κεντρικό Ίδρυμα Ασφαλίσεων Ατυχημάτων.