Η Ευρώπη αγνοεί… τις ΗΠΑ για το 5G
Τη στρατηγική της για το γρήγορο διαδίκτυο αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επικεντρωμένη στην ασφάλεια του 5G, χωρίς να περιλαμβάνει κάποια απαγόρευση στον εξοπλισμό της Κινεζικής εταιρείας, Huawei, παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ουάσιγκτον έχει καλέσει πολλές τις ευρωπαϊκές χώρες να απαγορεύσουν την πρόσβαση της Huawei και του εξοπλισμού της, επικαλούμενη θέματα ασφαλείας και υποστηρίζοντας ότι η Huawei ενδέχεται να λειτουργήσει ως «κατάσκοπος» της Κινεζικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η Huawei διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες των ΗΠΑ και καλεί την Ουάσιγκτον και την κυβέρνηση Τραμπ να παράσχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.
Ωστόσο, την εβδομάδα που μας πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνες για τις αποφάσεις τους σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων τους και τις κάλεσε να παρουσιάσουν έως τα τέλη Ιουνίου τις θέσεις τους σχετικά με την ασφάλεια του 5G. Επίσης, έως τα τέλη Δεκεμβρίου, οι χώρες θα πρέπει να διεξάγουν ένα συνολικό έλεγχο που θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του 5G σε όλη την Ευρωπαϊκή επικράτεια.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επιχείρησε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του τον περασμένο μήνα να προειδοποιήσει τους συμμάχους του για τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι θα υπάρξουν «δυσκολίες» στη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ.
Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχει εξαγγείλει και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, καθώς και ο αμερικανός Πρέσβης στη Γερμανία, ο οποίος απείλησε το Βερολίνο ότι θα περιοριστεί η πρόσβαση της γερμανικής κυβέρνησης στις πληροφορίες των ΗΠΑ σε περίπτωση που δοθεί πρόσβαση στον εξοπλισμό της Huawei στο 5G της χώρας.
Ωστόσο, η Ευρώπη δε δείχνει να πτοείται, πέραν ορισμένων εξαιρέσεων, όπως η BT που ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι δε θα αγοράσει εξοπλισμό της Huawei και της Vodafone, η οποία σταμάτησε προσωρινά την εγκατάσταση εξοπλισμού της Κινεζικής εταιρείας.
Η προσέγγιση της Ευρώπης δε σημαίνει ότι δε δίνει αξία στα θέματα ασφαλείας. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν ότι τα προαπαιτούμενα ασφαλείας είναι πολύ υψηλά και ότι υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει η παραμικρή παραβίαση του δικτύου.