Το δράμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη Βρετανία

Φωτό: Shutterstock

Μία δραματική κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία παρουσιάζει έρευνα του οικονομικού πρακτορείου, Bloomberg, επικαλούμενο μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμβουλεύουν καταναλωτές για θέματα υπερχρέωσης.

Δεκάδες εργαζόμενοι σε αυτές της ΜΚΟ παρουσιάζουν μία τελείως διαφορετική εικόνα της κατάστασης της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με αυτά που υποστηρίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες. Μέσα σε μερικές ώρες έρχονται στα γραφεία των ΜΚΟ αιτήματα από δεκάδες ανθρώπους, νεαρές μητέρες που φοβούνται να ανοίξουν τις πόρτες τους σε υπαλλήλους του δήμου που μαζεύουν τα χρέη από τα δημοτικά τέλη ή άλλους ανθρώπους που μάζευαν χρέη για χρόνια και δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν και πολλοί που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Όπως επισημαίνεται, παρά την «καλή κατάσταση της οικονομίας», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ και παρά τη χαμηλή ανεργία – που κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975 – η κατάσταση του χρέους των νοικοκυριών είναι δραματική.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των στοιχείων της Τράπεζας της Αγγλίας, που είναι πολύ καλά, και αυτού που βλέπουμε εμείς», δήλωσε ο Άντι Σόου, σύμβουλος χρέους στην Stepchange, μία φιλανθρωπικής εταιρείας που βοηθά ανθρώπους να μη βουλιάξουν, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί – βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους με πιεστικά χρέη».

Η ανησυχία σχετικά με τα επίπεδα χρέους στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς πρόκειται για μία χώρα που βασίζεται στις καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, σε μία χρονική στιγμή που η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολιτικής τρικυμίας εν όψει της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάσταση θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ελέγχου.

Ήδη η ανάπτυξη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Η αδυναμία της οικονομίας είναι εμφανής στις χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι εταιρείες διστάζουν να επενδύσουν, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται από το πώς τελικά θα προχωρήσει το Brexit. Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ζήτησε και έλαβε παράταση από τους Ευρωπαίους, όμως όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που δεν καταφέρει – για τρίτη φορά – να περάσει τη συμφωνία της από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Τα νοικοκυριά δείχνουν ευάλωτα, καθώς πολλοί φαίνεται να μην καταφέρνουν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, ενώ η οικονομία έχει ανάγκη τις στερλίνες τους… Επίσης, εντείνονται οι ανησυχίες καθώς μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα, που έχουν περικοπεί κατά 70 δισ. στερλίνες από το 2010.

Η ανησυχία για το Brexit υφίσταται επίσης. «Παρατηρούμε αύξηση της αβεβαιότητας καθώς αυξάνεται το χρέος», δηλώνει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, Ντάγκλας Μακ Γουίλιαμς, ο οποίος προσθέτει ότι «αν όλοι ξοδέψουμε 5% λιγότερα χρήματα, τότε οι καταναλωτικές δαπάνες θα βουλιάξουν».

Οι Οργανώσεις που βοηθούν τους χρεωμένους ανθρώπους βρίσκονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Υπολογίζουν ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια Βρετανοί είναι υπερχρεωμένοι, ενώ ο Ιανουάριος που μας πέρασε ήταν ο πιο δύσκολος μήνας στην ιστορία τους. Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, οι πελάτες τους δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώσουν ώστε να βάλουν σε σειρά τα οικονομικά τους, αλλά όποιον τους πιέζει περισσότερο είτε είναι εισπρακτικές εταιρείες, είτε είναι τράπεζες.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας περιόρισε την πιστωτική επέκταση, την ώρα που τα ανασφάλιστα δάνεια στη Βρετανία αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 6,5% και πλέον βρίσκονται στα 216 δισ. στερλίνες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους αντί να μειώνουν τα έξοδά τους, τονίζει το Bloomberg στο ρεπορτάζ του, επισημαίνοντας ότι τα «κόκκινα δάνεια» απειλούν εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ