Δρόμος του μεταξιού: Παγίδα ή ευκαιρία για Ιταλία

Φωτό: Shutterstock

Κάποτε ο δρόμος του μεταξιού – το σημαντικότερο εμπορικό δίκτυο από την αρχαιότητα - άλλαξε τον κόσμο. Σήμερα, όπως όλα δείχνουν, ο νέος δρόμος του μεταξιού- το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Κίνας- ξεκινά από την Ιταλία εν μέσω ενός διάχυτου ευρωπαϊκού ευρωσκεπτικισμού απέναντι στην πορεία των Κινεζικών επενδύσεων μέσα στην ΕΕ, κυρίως στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των υποδομών και της ενέργειας.

Θα πρέπει τελικά να είναι δύσπιστη η Δύση απέναντι σε αυτό το νέο; Τι θα σημαίνει άραγε η προσχώρηση της Ιταλίας στο νέο Δρόμο του Μεταξιού;

Πριν από λίγες ημέρες η στήλη Econopoly του ιταλικού ιστότοπου ilsole24 ore έθεσε το ερώτημα αν ο νέος δρόμος του μεταξιού είναι «παγίδα ή για ευκαιρία» για την Ιταλία δεδομένων των βλέψεων της Κίνας στις πύλες εισόδου για την αγορά της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Παρά τις φωνές σκεπτικισμού και αμφισβήτησης, η ένταξη της Ιταλίας στην «Ομάδα των 7», που θα συμμετάσχουν στο δίκτυο υποδομών «One Belt, One Road» (OBOR), στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού πιστοποιείται μέσα από την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρώμη.

Πως θα αντιδράσει ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ισχυρίζεται πως μια τέτοια συμφωνία με το Πεκίνο θα βλάψει τη διεθνή θέση της Ιταλίας; Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Γκάρετ Μαρκί, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού , ο οποίος προειδοποίησε τη Ρώμη να μην προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο υπογραμμίζοντας πως ο νέος δρόμος του μεταξιού είναι στην πραγματικότητα «ένα σχέδιο που εμπνεύστηκε η Κίνα για λογαριασμό της Κίνας» . Ισχυρίστηκε δε πως αυτή η «ένταξη της Ιταλίας» θα προσφέρει οικονομικά οφέλη με διάρκεια στους Ιταλούς. Αντιθέτως θα τους δημιουργήσει προβλήματα καθώς θα βλάψει τη θέση της Ιταλίας στον κόσμο..

Πως θα διαχειριστεί η ιταλική κυβέρνηση τις ενστάσεις των ΗΠΑ ;

Προς το παρόν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δείχνει να αγνοεί τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να διατίθεται να παρέχει στις κινεζικές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στο λιμάνι της Τεργέστης ενώ παράλληλα προωθεί τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με στόχο την ανεύρεση μίας συμφωνίας που θα αποτρέψει τον γενικευμένο εμπορικό πόλεμο…

ΣΧΕΤΙΚΑ