Γαλλία: Η πιο γόνιμη χώρα της Ευρώπης
Πως εξηγείται η δημογραφική εξαίρεση της Γαλλίας; Το ερώτημα τέθηκε εκ νέου με αφορμή τα νέα στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης που θέλουν τη Γαλλία για άλλη μια φορά πρωταθλήτρια στη γονιμότητα παρά την καταγραφή συρρίκνωσης γεννήσεων στη χώρα.
Γαλλικό παράδοξο; Όπως αναφέρει ο ιστότοπος του Courrier International παρόλο που το 2018 στη Γαλλία γεννήθηκαν 758.000 μωρά δηλαδή 12.000 λιγότερα σε σχέση με το 2017, η Γαλλία συνεχίζει να θεωρείται η πιο γόνιμη χώρα στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια ο γαλλικός δείκτης γονιμότητας 1.87 ανά γυναίκα παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρώπη.
Η δημογραφική εξαίρεση της Γαλλίας δεν είναι όμως τυχαία. Ο Paul-André Rosental, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού εξηγεί πως το υψηλό ποσοστό γεννήσεων στη Γαλλία δεν οφείλεται μονάχα στα επιδόματα που δίνει το κράτος στις νέες μητέρες αλλά κυρίως σε μια ολοκληρωμένη οικογενειακή πολιτική. Συγκεκριμένα η ύπαρξη βρεφονηπιακών σταθμών για τις οικογένειες όλων των κοινωνικών τάξεων διευκολύνει την επιστροφή των μητέρων στην εργασία τους. Στις χώρες όπου δεν έχει αναπτυχθεί μία πολιτική έτσι ώστε οι μητέρες να μπαίνουν ανεμπόδιστα στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες προτιμούν να καθυστερήσουν ή να παραλείψουν τη μητρότητα, αναλύει ο Paul-André Rosental. Τέτοιου είδους χώρες δεν είναι μόνο φτωχά κράτη αλλά και χώρες με υψηλές δαπάνες για την οικογενειακή πολιτική όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Το δημογραφικό ζήτημα της Γαλλίας θίγει η ElPais σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τι καθιστά τη Γαλλία πρωταθλήτρια των γεννήσεων και τι έχει προκαλέσει τη μείωση τους τα τελευταία χρόνια, από 9.1 εκατομμύρια γεννήσεις το 2017 σε 8.4 εκατομμύρια γεννήσεις το 2018. Αξιοσημείωτο είναι πως το 2018 είναι το τέταρτο συνεχόμενο έτος μείωσης γεννήσεων. «Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν αυτή η πτώση της γεννητικότητα συνδέεται με την οικονομική κρίση, την εργασιακή- οικονομική ανασφάλεια ή τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων. Είναι νωρίς για να είμαστε σίγουροι αν αυτή η τάση θα έχει διάρκεια και εάν οι Γάλλοι ευθυγραμμιστούν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και βάλουν τέλος στη δημογραφική τους εξαίρεση που έχει τις ρίζες της στον 18οαιώνα» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.
Ως γνωστόν το φαινόμενο της χαμηλής γονιμότητας αφορά αρκετά ευρωπαϊκά κράτη- μεταξύ των οποίων και τη χώρα μας- αλλά δεν έχει πλήξει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς Για παράδειγμα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει μεγάλος αριθμός γεννήσεων εκτός γάμου. Αυτό σημαίνει πως η απόφαση των ανθρώπων να μην παντρευτούν δεν επηρεάζει καθοριστικά την γονιμότητα τους).
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του Insee η Γαλλία κατέχει το ρεκόρ των γεννήσεων εκτός γάμου στην ΕΕ . Βάσει των στοιχείων το 60% των μωρών που γεννήθηκαν πέρυσι στη Γαλλία ήταν εκτός γάμου, ενώ το ποσοστό πλησιάζει το 80% για τις μητέρες ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Στην χώρα μας έχουμε το μικρότερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου (9.4%) αριθμός που αντανακλά προφανώς την ελληνική κουλτούρα.