Η θέση της ΕΟΚΕ για την πολιτική συνοχής

NEWSROOM
Η θέση της ΕΟΚΕ για την πολιτική συνοχής
Φωτο: Shutterstock

Του Γιώργου Μελέα*

Η πολιτική συνοχής είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την προσέγγιση των πολιτών με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχει σαφή προστιθέμενη αξία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, βιώσιμης ανάπτυξης και σύγχρονων υποδομών, στην υπερπήδηση των διαρθρωτικών φραγμών, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Η πολιτική συνοχής καταλέγεται στις πιο απτές πολιτικές της ΕΕ και έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής, με ισχυρή εδαφική προσέγγιση, με στόχο την ενίσχυση κάθε περιφέρειας με τα απαραίτητα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Πρέπει να οδηγεί σε οικονομικό και διαρθρωτικό μετασχηματισμό, εξασφαλίζοντας μια ανθεκτική βάση σε κάθε περιφέρεια, με βάση τα δικά της πλεονεκτήματα.

Κατά συνέπεια, η θέση της Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) εκφράζεται με την απόρριψη της πρότασηs της Eυρωπαϊκής Επιτροπής περί περικοπής του προϋπολογισμού ΕΕ κατά 10 % σε πραγματικούς όρους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να αναζητήσουν λύσεις που θα επιτρέπουν τη διατήρηση του προϋπολογισμού στο ίδιο επίπεδο με την προγραμματική περίοδο 2014-2020 σε τιμές του 2020.

Η εφαρμογή της «πολυεπίπεδης και πολυπαραγοντικής διακυβέρνησης» με τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης αποτελεί μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχία της πολιτικής συνοχής. Όσον αφορά τον κώδικα δεοντολογίας, πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυσαρέσκεια των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων και να αναθεωρηθεί καθώς και να επικαιροποιηθεί κατόπιν άμεσων διαβουλεύσεων με αυτούς. Επιπρόσθετα θα μπορούσε να καταστεί δεσμευτικός ο κώδικας δεοντολογίας.

Ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογών, η ΕΟΚΕ φρονεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας μια πιο αποτελεσματικότερη συνολική επικοινωνιακή προσπάθεια. Συχνά, τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα πραγματοποιούνται χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν σχεδόν το παραμικρό για τη συμμετοχή της ΕΕ. Η ΕΟΚΕ καλεί συνεπώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει μια πιο αποτελεσματική στρατηγική ενημέρωσης που θα απευθύνεται στους πολίτες της και τα διαφορετικά είδη δικαιούχων.

*Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, σε θέματα φορολογίας και πολιτικής συνοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ