Στα σκαριά τα πιλοτικά δίκτυα 5G

Φωτογραφία: Associated Press

Η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών σχετικά με την προσωρινή αδειοδότηση των τριών εταιρειών, Cosmote, Vodafone και Wind, ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου, όμως η στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη -εκτός εργαστηριακών συνθηκών- λειτουργία δικτύου 5G είναι ακόμα μακριά.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Economistas πως η πιλοτική λειτουργία των δικτύων θα ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο του 2019. Βάσει σχετικής συμφωνίας, η Cosmote θα πραγματοποιήσει δοκιμές στον Δήμο Ζωγράφου, η Vodafone στα Τρίκαλα και η Wind στην Καλαμάτα.

Προσθέτουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τερματικές συσκευές που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δίκτυα 5G και πως οι δοικιμές είναι απαραίτητες ώστε να διαπιστωθεί η λειτουργία των δικτύων σε πραγματικές συνθήκες.

Μια άλλη παράμετρος που αφορά την ανάπτυξη των δικτύων 5G αφορά στη χρήση τους από επιχειρήσεις και καταναλωτές.«Οι Γερμανοί σχεδιάζουν εφαρμογές 5G για χρήση στα οχήματα, καθώς έχουν την αυτοκινητοβιομηχανία τους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η έρευνα σχετίζεται με τη χρήση σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα ή ο τουρισμός» σχολιάζει ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος.

«Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των δικτύων είναι να βρεθούν οι εφαρμογές που θα προϋποθέτουν χαμηλή υστέρηση στον χρόνο μετάδοσης της πληροφορίας και στη μεγάλη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων» προσθέτει.

«Για την ανάπτυξη των δικτύων και των υπηρεσιών χρειάζεται η συνεργασία και με άλλους κλάδους της οικονομίας» επισημαίνει ο Γ. Στεφανόπουλος και είναι γεγονός πως αυτή η τεχνολογία θα απαιτήσει περισσότερο από τις προηγούμενες του τηλεπικοινωνιακού χώρου τη συνεργασία.

Στην ανάπτυξη του διαδικτύου, τόσο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που με διαφορετικούς τρόπους ενθάρρυνε την ανάπτυξη νέων υποδομών και υπηρεσιών. Στην 3η και, περισσότερο, στην 4η γενιά της κινητής τηλεφωνίας τον ρυθμό καθόρισαν οι λεγόμενοι Over-The-Top πάροχοι, δηλαδή όλες αυτές οι εταιρείες που αναπτύσσουν υπηρεσίες ευρείας χρήσεως. Οι εφαρμογές της Google, της Amazon, του Facebook, του Twitter και πολλών ακόμα εταιρειών καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές -αλλά και κοινωνικές- συνήθειες των ανθρώπων. Στην 5η γενιά, το στοίχημα θα είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κλάδων ώστε οι νέες λύσεις που θα αναπτυχθούν θα τύχουν ευρείας αποδοχής και θα λειτουργήσουν ως υπόβαθρο για λύσεις όπως οι «ευφυείς» πόλεις και μεταφορές.

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρώπη. ΄Εχοντας χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έχουν με το 5G μία ευκαιρία, ίσως τελευταία, να διεκδικήσουν μέρος της παλαιάς τους δόξας, της εποχής που κυριαρχούσαν στην κινητή τηλεφωνία τα ονόματα εταιρειών όπως η σουηδική Ericsson ή η φινλανδική Nokia.

ΣΧΕΤΙΚΑ