Έσση: Τέλος εποχής για το SPD
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας υπήρξε προφητικός. Ο Γερμανός φιλόσοφος έχει μιλήσει επανειλημμένως στο παρελθόν για το τέλος της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας και την επιτακτική ανάγκη ανανοηματοδότησης της. Η Έσση, μετά τη Βαυαρία, είναι η απόδειξη πως ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά μοντέλα ξεψυχά στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το τοπίο στην τοπική Βουλή του Βισμπάντεν; Το SPD κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό του από το 1946- μόλις 20%- στις εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κεντρικής Γερμανίας. Και αυτή η ιστορική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών θα πρέπει να είναι και ο βασικός λόγος ανησυχίας για την Άνγκελα Μέρκελ καθώς η αρχηγός του SPD, Άντρεα Νάλες, απoδίδει τα χαμηλά ποσοστά στην ομοσπονδιακή πολιτική αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το κόμμα της από την κυβέρνηση του Βερολίνου.
Για τις δραματικές απώλειες Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών γράφει ο Spiegel σημειώνοντας πως οι Γερμανοί τιμώρησαν τα κόμματα του Μεγάλου Συνασπισμού τόσο στη Βαυαρία όσο και στην Έσση. Όσο για τα ποσοστά του CDU; Παραμένει πρώτη δύναμη, κερδίζοντας ωστόσο μονάχα το 28% των ψήφων. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό του συντηρητικού κόμματος από το 1966.
Τα παραπάνω δεν αφορούν μονάχα τους κατοίκους της Έσσης. Οι κρατιδιακές εκλογές έχουν καταλήξει να ισοδυναμούν με μίνι ομοσπονδιακές εκλογές παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να αποσυνδέσει το κακό αποτέλεσμα από την κεντρική γερμανική πολιτική σκηνή. Αν όμως το κρατίδιο δεν μείνει τελικά στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τη Μούτι να επανεκλεγεί Πρόεδρος στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο.
Στην Έσση- λένε- όλα μπορεί να συμβούν δεδομένου πως στο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας έχουν καταγραφεί αρκετές ιστορικές πρωτιές κυβερνητικών συνασπισμών. Συγκεκριμένα το 1985 οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβέρνησαν για πρώτη φορά με τους Πράσινους ενώ το 2013 ήρθε η σειρά των Πρασίνων και των Χριστιανοδημοκρατών. Γι’ αυτό και το πλούσιο κρατίδιο έχει εγγραφεί στη γερμανική κοινή συνείδηση ως η «κουζίνα των πειραματισμών» όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Bild . Μένει συνεπώς να δούμε ποιο κυβερνητικό σχήμα θα προκύψει μέσα σε αυτή την «πολιτική κουζίνα» και πως θα επιδράσουν οι κρατιδιακές εκλογές στο μέλλον της ομοσμπονδιακής κυβέρνησης. Η κατάσταση είναι αμφίρροπη και το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα δεν έχει αποκλειστεί. Κάθε άλλο. Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι πως η Έσση δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο πράσινη.
Οι Γερμανοί οικολόγοι- με ελάχιστη διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες- αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη καταγράφοντας 19.5%. Η Έσση δεν έχει υπάρξει ποτέ όμως ούτε τόσο ακροδεξιά. Νικητής των εκλογών θεωρείται και το ξενοφοβικό ΑfD που εισέρχεται στην τοπική βουλή με σχεδόν 13%. Tέλος εποχής για τη Μούτι και για την προτεσταντική νοοτροπία; Όπως όλα δείχνουν η Γερμανία κάνει μια πράσινη στροφή με διάθεση αναδίπλωσης - αν όχι με τάση εθνικιστική - ακόμα και σε πλούσια κρατίδια με χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Και σε αυτή την νέα -ή έστω υπό διαμόρφωση- γερμανική πραγματικότητα δεν είναι καθόλου σίγουρο πως υπάρχει χώρος για την Λουθηρανή Καγκελάριο που κυβερνά εδώ και 13 χρόνια με γνώμονα την προτεσταντική ηθική.