Με τι τράπεζες θα γίνουν οι εκλογές;
Κάτι σπάνιο, μοναδικό στις δυτικές οικονομίες έχουν ..πετύχει οι ελληνικές τράπεζες. Χωρίς πάντα να ευθύνονται οι κατά καιρούς διοικήσεις τους, έχουν «καταφέρει» να υπολειτουργούν και επί της ουσίας να αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία επί 8 συνεχή χρόνια.
Ακόμα πιο σπάνια είναι η εμπιστοσύνη και η εγκράτεια που επιδεικνύουν οι Έλληνες καταθέτες. Εν μέσω μιας ακόμα χρηματιστηριακής κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών τον Σεπτέμβριο και με τις πληροφορίες περί αδυναμίας κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών να δίνουν και να παίρνουν, οι Έλληνες αποταμιευτές (υπάρχουν και αυτοί!) ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη τους προς το τραπεζικό σύστημα. Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 0,5 δις. ευρώ, τρέχοντας μιας αύξηση κατά 9,6 δις. από την αρχή του έτους. Πρωτοφανής πραγματικά εμπιστοσύνη, εν μέσω πληροφοριών και εκτιμήσεων, οι περισσότερες αληθινές περί αδυναμίας μείωσης των κόκκινων δανείων εντός του συμφωνηθέντος με τις εποπτικές αρχές χρονοδιαγράμματος και απροθυμίας των υφιστάμενων μετόχων να συνεισφέρουν εκ νέου σε πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα στοιχεία και η χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζικών μετοχών, δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο είχαμε δύο διαφορετικές αποτιμήσεις: Μια από τις αγορές και μια άλλη από το αποταμιευτικό κοινό.
Το ποιος έχει δίκιο δεν έχει κριθεί. Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στην πλευρά κυρίως της πολιτικής και σίγουρα σε αυτή των τραπεζών.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί για να αφήσει αθωράκιστες της τράπεζες:
-Για λόγους εντυπώσεων δεν χρησιμοποίησε το σύνολο των 25 δις. που είχαν προβλεφθεί στο τρίτο μνημόνιο για την κάλυψη της κεφαλαιακής ζημιάς που θα προέκυπτε από την αντιμετώπιση του «βουνού» των κόκκινων δανείων.
-Διατήρησε εν ισχύ – και έχει ζητήσει ήδη νέα παράταση – τον καταστροφικό για τις τράπεζες νόμο Κατσέλη, διαχρονικό καταφύγιο των απανταχού στρατηγικών κακοπληρωτών.
-Συνεχίζει να διατηρεί το όριο των επιτρεπόμενων πλειστηριασμών σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των στεγαστικών δανείων, που δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται και αυτές εγκλωβισμένες, μεταξύ των υποσχέσεων που έχουν δώσει στους μετόχους που έβαλαν χρήματα για δεύτερη και τρίτη φορά το 2015 και της «σιγής ασυρμάτου» που τηρούν σε θέματα που πλήττουν τις επιχειρήσεις των οποίων ηγούνται προκειμένου να μην χαλάσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση αργά ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να επιλέξει πως θέλει να κάνει εκλογές. Με ποιους θέλει να πάει και ποιους να αφήσει: θα επιλέξει να περισώσει τις περιουσίες των σημερινών ιδιωτών μετόχων (των πρώτων επενδυτών επί ΣΥΡΙΖΑ) ή θα συνεχίσει να «προστατεύει» την εκλογική της πελατεία.
Μέχρι να πάρει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός και η κυβερνησή του, η ελληνική ιδιωτική οικονομία, οι χιλιάδες επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των πολιτών, θα αναμένουν τον χρόνο που οι τράπεζες θα κάνουν την δουλειά τους, αυτήν που έχουν περιορίσει τα τελευταία χρόνια: Να δίνουν δάνεια.
Ο κ. Νίκος Φιλιππίδης είναι Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ.