Η χώρα έχει ανάγκη μια ανοικτή - δημόσια συζήτηση
του Δρ. Αθανάσιου Κελέμη*
Μια σειρά από καταγραφές για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δίνουν το στίγμα για τα όσα οφείλουμε να πράξουμε ως πολιτεία, ως αγορά, αλλά και ως κοινωνία για το μέλλον αυτής της χώρας. Η Κομισιόν, το Δ.Ν.Τ., αλλά και ξένοι οίκοι, τοποθετήθηκαν για κομβικά θέματα που αφορούν στη μετα-μνημονιακή πορεία της Ελλάδας. Επίσης, η καταγραφή της υπεραναπλήρωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα του 2018, όπως και η πρόβλεψη του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2019 για ακόμη υψηλότερα υπερ-πλεονάσματα, έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για ελαφρύνσεις φορολογίας.
Ως χώρα έχουμε ανάγκη από μια ανοικτή - δημόσια συζήτηση, που καλό είναι να διεξαχθεί μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, ώστε να εστιάσουμε στα πραγματικά, τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και όχι σε τυχόν πρόσκαιρα οφέλη. Προβλήματα όπως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η τόνωση των επενδύσεων, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και η διαμόρφωση επαρκούς δημοσιονομικού χώρου υπέρ της επιχειρηματικότητας. Τα προαναφερόμενα αποτελούν βασικά σημεία της πορείας από την οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Πλέον, είμαστε σε μια «ώριμη» φάση του προγράμματος διάσωσης, που προφανώς έχει ακόμη μέλλον μπροστά. Σταδιακά, τηρώντας τα συμφωνηθέντα μένουμε «σε τροχιά» και ολοκληρώνουμε το βήμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας. Μάλιστα, μια και απευθυνόμαστε εκ νέου στις αγορές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι «εξετάσεις» μόλις άρχισαν και είναι δύσκολες. Παρουσιάζουμε σαφώς μια βελτίωση, αλλά αυτή είναι εύθραυστη. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι εξερχόμαστε από το πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο εισήλθαμε λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας, δίχως, στο μεταξύ, και να έχουμε κατακτήσει το σύνολο των στόχων μας.
Γι΄ αυτό και δε λείπουν οι προειδοποιήσεις των εταίρων μας για πιθανή αδύναμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αν επικρατήσουν και πάλι φαινόμενα δυσάρεστα όπως η πλειοδοσία παροχών, οι πελατειακές διευθετήσεις κ.α. Ήδη, η προεκλογική αβεβαιότητα κρατάει σε στάση αναμονής τους ξένους επενδυτές, όπως και την αγορά συνολικά, την ώρα που κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με την εξωτερική ζήτηση αυξάνονται, κυρίως λόγω επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν παραγωγικοί φορείς στη χώρα, όπως ο ΣΕΒ σε πρόσφατο δελτίο του, θα πρέπει να προωθηθούν εδώ και τώρα κρίσιμα για το μέλλον της οικονομίας μας ζητήματα. Ξεχωρίζουν τα εξής: α) η τήρηση των αρχών της «καλής νομοθέτησης», β) η υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς, γ) η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και η καλύτερη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος και των ερευνητικών πανεπιστημίων με την αγορά, δ) η αξιολόγηση του χρόνιου αποκλεισμού από την Ενιαία Αγορά Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών που προκαλεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της Ενιαίας Αγοράς και ε) η στήριξη της μεταποιητικής βάσης με στόχο την ανάκαμψη μέσω των εξαγωγών.
Όλα τα ανωτέρω, μαζί με την αποφασιστική προστασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, την αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και την υλοποίηση νέων χρήσιμων μεταρρυθμίσεων, αλλά και έργων υποδομών, θα διαμορφώσουν έναν ασφαλή δρόμο ανάπτυξης για πολίτες και επιχειρήσεις, μετά από έναν υπερδεκαετή «χειμώνα» για την Ελληνική οικονομία.
* Ο Αθανάσιος Κελέμης είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.