Εκπαιδεύοντας τους Αυστραλούς στο ελληνικό κρασί
Το πρόγραμμα προβολής και προώθησης του Ελληνικού κρασιού αναπτύσσεται στην Αυστραλία από το 2015 με στόχο την εξοικείωση των Αυστραλών καταναλωτών και ειδικών του κρασιού με τους Ελληνικούς ΠΟΠ, ΠΓΕ και ποικιλιακούς οίνους, τις οινοπαραγωγικές περιοχές και τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας.
Φέτος, για 2η συνεχόμενη χρονιά, το The Sydney Wine Academy, το παράρτημα του Wine & Spirits Educational Trust (WSET – είναι ο μεγαλύτερος φορέας οινικής εκπαίδευσης παγκοσμίως με έδρα την Αγγλία) στο Σύδνεϋ, εντάσσει στον κύκλο των μαθημάτων του ειδικό τμήμα για το Ελληνικό κρασί με τίτλο The World of Greek Wine Program – Level 1. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους στο χώρο του οίνου και της εστίασης αλλά και σε οινόφιλους που θα ήθελαν να μάθουν για τα Ελληνικά κρασιά βάζοντας έτσι ένα σημαντικό θεμέλιο εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη αγορά ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδίου του κλάδου.
Η συνεργασία με το The Sydney Wine Academy άρχισε το 2016, όταν στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής και προώθησης των Wines of Greece, ήρθε στην Ελλάδα ο Διευθυντής της Σχολής, Clive Hartley, παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), έδωσε εξετάσεις και ήταν ο πρώτος παγκοσμίως που πιστοποιήθηκε ως Certified Trainer του The World of Greek Wine Program. Έκτοτε πραγματοποιεί κύκλους μαθημάτων του επιπέδου 1 & 2 με περισσότερους από 100 μαθητές έως σήμερα.
Η συνέχεια των ενεργειών οδήγησε στην πιστοποίηση περισσοτέρων από 40 ειδικών από χώρες όπως η ΗΠΑ, η Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Αυστραλία οι οποίοι επικοινωνούν και εκπαιδεύουν για το Ελληνικό κρασί στις χώρες τους.
Παράλληλα, η ομάδα των Αυστραλών sommelier που έλαβαν την πιστοποίηση οργανώνουν για πρώτη φορά, το Μάιο, σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε διαφορετικές πόλεις όπως η Μελβούρνη, η Αδελαίδα, το Μπρίσμπαν, το Περθ και το Χόμπαρτ για τα μέλη του Sommeliers Australia, του Αυστραλιανού Συνδέσμου Οινοχόων, μοιράζοντας τις γνώσεις και την προσωπική τους εμπειρία από την Ελλάδα σε ένα εξειδικευμένο κοινό, πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των πωλήσεων και την ενημέρωση γύρω από το Ελληνικό κρασί σε μία ανερχόμενη εξαγωγικά αγορά για την χώρα μας όπως είναι η Αυστραλία.