Ως ηγέτες, το μόνο που χρειάζεται, είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω
της Ρεβέκκας Πιτσίκα*
Την 1η Απριλίου το ελληνικό παράρτημα του Entrepreneurs’ Organization, του οποίου είμαι μέλος, φιλοξενεί ως επίτιμο ομιλητή τον Lior Suchard. Δεν σας κρύβω ότι σε πρώτη ανάγνωση, βλέποντας την πρόσκληση αναρωτήθηκα τι σχέση μπορεί να έχει ένας master mentalist με τους επιχειρηματίες και την ηγεσία.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στην εποχή μας, ο τρόπος ηγεσίας έχει αλλάξει. Ο σύγχρονος leader πρέπει να βλέπει μακριά, πίσω από τις λέξεις, να έχει ανοιχτούς ορίζοντες και να προσεγγίζει την ηγεσία διαφορετικά, μέσα από την τέχνη ή το mindful thinking. Και κυρίως να χρησιμοποιεί την εν συναίσθηση, να αντιλαμβάνεται όχι μόνο αυτό που βλέπει και ακούει, αλλά και αυτό που δεν βλέπει -κάτι που τον μετατρέπει σε ηγέτη και όχι σε έναν απλό manager. Σε αυτό το πλαίσιο, το Entrepreneurs’ Organization αποφάσισε να προσκαλέσει τον διάσημο Ισραηλινό mentalist Lior Suchard, που καταφέρνει να διαβάσει το μυαλό και τις σκέψεις κάποιου, κάνοντας θαυματουργές προβλέψεις, οι οποίες τον έχουν καταστήσει περιζήτητο σε όλο τον πλανήτη, με φανατικούς οπαδούς από πολύ γνωστούς πολιτικούς και επιχειρηματίες έως αστέρες του Χόλυγουντ.
Ο Lior ταξιδεύει κάθε εβδομάδα και σε διαφορετική χώρα για να συμμετέχει σε εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες διοργανώνονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Fortune 500 σε όλο τον κόσμο, μεταδίδοντας το μήνυμα της εν συναίσθησης.
Χωρίς καμία αμφιβολία, στις μέρες μας, η εν συναίσθηση είναι πολύ κρίσιμη για την αποτελεσματική ηγεσία. Να ξεκαθαρίσω βέβαια, ότι δεν συνδέεται με τη συμπάθεια, αλλά αφορά μόνο την συνειδητοποίηση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.
Ένας ηγέτης με εν συναίσθηση, σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται και κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων και το πώς αυτάεπηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δρουν. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί μαζί τους και από το αν μπορεί να σχετίζεται με αυτά τα συναισθήματα ή όχι, είναι σε θέση να εκτιμήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται ένα άτομο απέναντί του.
Οι ηγέτες με εν συναίσθηση έχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά:
- είναι καλοί ακροατές
- δεν είναι επικριτικοί
- και έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη
Πράγματι, οι αποτελεσματικοί ηγέτες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο να ακούν και λιγότερο στο να μιλούν. Είναι ενστικτωδώς εστιασμένοι στο πρόσωπο που μιλάει -δεν αποσπάται η προσοχή τους από όσα συμβαίνουν γύρω τους, δεν χρησιμοποιούνηλεκτρονικές συσκευές. Δίνουν πλήρη προσοχή στον ομιλητή μπροστά τους.
Επίσης δεν είναι επικριτικοί. Δεν γίνεται αντιληπτό τι σκέφτονται, ακόμη και όταν τα συναισθήματα των άλλων βρίσκονται σε άμεση διαφωνία με τα δικά τους. Αντίθετα, θα δείξουν κατανόηση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη λήψη αποφάσεων και όχι για να κρίνουν αν οι άλλοι καλώς ή κακώς αισθάνονται έτσι. Αυτό τους βοηθά τους να καταλάβουν και τους λόγους πίσω από τις ενέργειές των εργαζομένων τους.
Και φυσικά έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι σε θέση να κρατήσουν απόσταση από τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να τα αναλύσουν με έναν αντικειμενικό τρόπο -ενώ δεν θα επιτρέψουν στα συναισθήματα των άλλων να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας κατάστασης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εν συναίσθηση είναι μία από τις βασικότερες δεξιότητες του σύγχρονου αποτελεσματικού ηγέτη, που αντιλαμβάνεται ότι η ευημερία των άλλων έχει πολλαπλασιαστικό και αμοιβαίο αποτέλεσμα στις εργασιακές σχέσεις. Έτσι, μπορεί να κατευθύνει συλλογικά τους εργαζομένους προς το κοινό όραμα,αξιοποιώντας πλήρως τις ικανότητές τους.
Ταυτόχρονα, βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Εάν οι εργαζόμενοί μας δεν μας εμπιστεύονται, δεν είμαστε ηγέτες -είμαστε απλώς «το αφεντικό». Χωρίς εμπιστοσύνη, οι εργαζόμενοι τείνουν να «κρύβουν» τα συναισθήματά και τις ιδέες τους, γιατί αισθάνονται είτε ότι δεν εκτιμώνται είτε ακόμα και ότι οι ίδιοι «εκτίθενται». Όταν όμως υπάρχει εμπιστοσύνη, τότε το αποτέλεσμα είναι τριπλό: ενισχύονται οι εργασιακές σχέσεις, αναπτύσσεται η ομαδικότητα και αυξάνεται η παραγωγικότητα.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να μιλάμε και ας ακούμε συγκεντρωμένοι. Ας αρχίσουμε να παρατηρούμε τους ανθρώπους γύρω μας, να «μπαίνουμε στα παπούτσια τους», να κατανοούμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, για να φτάνουμε σε τεκμηριωμένες αποφάσεις που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των οργανισμώνπου διοικούμε.
Κι αν ακόμα δεν γίνουμε Lior Suchard, σίγουρα θα γίνουμε ηγέτες με εν συναίσθηση. Ηγέτες που για να πάνε μπροστά, κάνουν ένα βήμα πίσω.
* Η κα Πιτσίκα είναι Πρόεδρος και CEO PfB Group.