Ο φόβος παγκόσμιας ύφεσης αυξάνει τις πιθανότητες εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ- ΕΕ
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας- και ο φόβος της ύφεσης-αυξάνει τις πιθανότητες επίτευξης μιας νέας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου με εκατέρωθεν βολές και τους δασμούς στο επίκεντρο.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλμάιερ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης. Παρότι αναγνώρισε ότι οι επικείμενες συζητήσεις θα είναι δύσκολες, σημείωσε: «Ημουν στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και η εντύπωση που αποκόμισα είναι πως για την αμερικανική διοίκηση η εξεύρεση μιας λύσης θεωρείται πιο σημαντική από τη συνέχιση της σύγκρουσης».
Τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ- από τη G7- δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία με την ΕΕ. «Είμαστε πολύ κοντά σε μια πιθανή επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, επειδή δεν θέλουν δασμούς. Νομίζω ότι θα κάνουμε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδρομή». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών σε μια πλειάδα προϊόντων της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις αρχές Ιουλίου το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) πρότεινε να προστεθούν 89 νέα προϊόντα σε μια λίστα με προτεινόμενους δασμούς σε εισαγωγές από την ΕΕ. Αυτά τα προϊόντα, αξίας 4 δισ. δολαρίων, ήρθαν να προστεθούν σε πρόταση που είχε γίνει τον Απρίλιο για δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ αξίας 21 δισ. δολαρίων. Οι προτάσεις αυτές είναι «αντίμετρα για τη βλάβη που προκαλούν οι ευρωπαϊκές κρατικές επιχορηγήσεις για την κατασκευή πολιτικών αεροσκαφών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η USTR. Οι ΗΠΑ έχουν επιτεθεί επανειλημμένα στην ΕΕ για υποτιθέμενες άδικες επιχορηγήσεις στην Airbus. Η διοίκηση Τραμπ πιστεύει ότι αυτό βλάπτει τον αμερικανικό ανταγωνιστή του γαλλικού κολοσσού, την Boeing.
Ομως, ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και την ΕΕ έχει αρχίσει να έχει συνέπειες στο επενδυτικό αίσθημα σε όλο τον πλανήτη, σημειώνει το Yahoo σε σχετική ανάλυση. Αυτό τον μήνα η καμπύλη απόδοσης του υπουργείου Οικονομικών αντιστράφηκε για πρώτη φορά από την ύφεση, προκαλώντας φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να είναι σε τροχιά τεράστιας μείωσης της ανάπτυξης. Για τους επενδυτές, αυτή η καμπύλη απόδοσης είναι κλειδί για τη μέτρηση της «υγείας» όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, αυτή η καμπύλη απόδοσης αποτελεί βαρόμετρο για την προοπτική της οικονομίας.
AP/ John MacDougall