Επιτέλους, σοβαροί επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα!
Ο στρατηγικός στόχος όσων «έτρεξαν» την έκδοση του 10ετούς ήταν όχι απλώς να παγιώσουν αλλά να αυξήσουν την παρουσία σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων (real money investors) στα ελληνικά «χαρτιά» και η αθρόα προσέλευση ακόμα κι από την Αραβική Χερσόνησο, τους δικαίωσε.
«Ήρθε πολύς κόσμος για να δοκιμάσει για πρώτη φορά», επισημαίνει στο economistas, πηγή με άμεση γνώση της διαδικασίας, αποκαλύπτοντας ότι η συμμετοχή των «σοβαρών» επενδυτών ήταν μεγαλύτερη από αυτή στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα από τα 11,8 δισ. ευρώ των συνολικών προσφορών, οι «σοβαροί» να προσφέρουν περί τα 3 δισ. ευρώ!
«Αποφασίσαμε ότι θα πηγαίναμε για 2,5 δισ. ευρώ, αλλά μόνο εάν εξασφαλίζαμε χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των hedge funds», αποκαλύπτει άλλη πηγή, εξηγώντας έτσι τη στρατηγική, που τελικά οδήγησε στην άντληση 500 εκατ. ευρώ περισσότερων από το αρχικώς ζητούμενο ποσό, αλλά από μια ποιοτική δεξαμενή επενδυτών.
Είναι ενδεικτικό ότι στην έκδοση του 7ετούς δημιουργήθηκαν 240 λογαριασμοί επενδυτών, στο 5ετές αυξήθηκαν στους 290 και στη χθεσινή του 10ετούς ανέβηκαν στους 385 εκ των οποίων το 89% αφορά σε «υψηλής ποιότητας» (high quality) επενδυτές.
Η ανάλυση των επενδυτών, στους οποίους κατέληξε το 10ετές είναι λίαν αποκαλυπτική. Ενώ η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκε σε κάτι λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε η παρουσία ξένων ασφαλιστικών ταμείων κι εταιριών (4% αντί 2,5% στο 5ετές), ενώ μπήκαν ακόμα και κεντρικές τράπεζες με ποσοστό 2,5%.
Ενδιαφέρον έχει και η γεωγραφική διασπορά, καθώς πέρα από την παρουσία Σαουδαράβων και Κουβεϊτιανών- με έστω μικρά ποσά- καταγράφεται έντονη παρουσία από Πορτογαλία και Ισπανία με ποσοστό 5%.
Ως προς το ύψος του επιτοκίου, τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Οι επιλογές ήταν δύο: χαμηλότερο επιτόκιο με μεγαλύτερη συμμετοχή «επιθετικών» funds ή υψηλότερο επιτόκιο για να προσελκύσουμε τους «σοβαρούς»; Η απόφαση δεν ήταν δύσκολη, παρά το ότι τα hedge funds προσέφεραν 3,625%!!!
Στην πραγματικότητα απέδωσε η τακτική του... καρότου, η οποία “πάτησε” στην πετυχημένη έκδοση του 5ετούς, που βγήκε στο 3,6% αλλά γρήγορα η απόδοση του ανέβηκε και πριν από την χθεσινή έκδοση “έπαιζε” στο 2,8%.
«Αυτό ήταν το ισχυρό κίνητρο για τους real money investors, η υψηλή απόδοση που θα έχει και το 10ετές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε πίσω στους «σοβαρούς» επενδυτές μέρος των κερδών της προηγούμενης έκδοσης. Σημειωτέον, ότι στο 5ετές δόθηκαν ως premium νέας έκδοσης 19 μονάδες βάσης (0,19%), ενώ στη χθεσινή έκδοση 8 μονάδες.
Η επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, αλλά κι από τις αναταράξεις στις αγορές όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές. Ως πρώτο παράθυρο ευκαιρίας φαντάζει ο Απρίλιος, οπότε λήγει το ομόλογο Σαμαρά...