Οι μετοχές ανέκαμψαν, αλλά η bear market «παραμονεύει»
Ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές στο φινάλε του Οκτώβρη, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας που έχει καταγραφεί για τις μετοχές από το 2012. Αυτόν τον μήνα, η Wall Street έχασε περισσότερα από 2,5 τρισ. δολάρια, δημιουργώντας διχογνωμία μεταξύ των επενδυτών και των αναλυτών για το αν η bull market στην αμερικανική αγορά πλησιάζει στο τέλος της έπειτα από 9 χρόνια. Παρότι οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις δίνουν προβάδισμα στους αισιόδοξους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι πλέον η πτωτική αγορά «παραμονεύει», απειλώντας να πλήξει την πραγματική οικονομία ή ακόμα και να καταστεί προάγγελος ύφεσης.
Σε επίπεδο μήνα, ο S&P κατέγραψε απώλειες 6,9% καταγράφοντας τον χειρότερο μήνα από το 2011, ο Dow Jones έχασε 5,1% και ο Nasdaq 9.2%.
Ωστόσο, την Τετάρτη, τόσο στη Wall Street όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές τα εταιρικά κέρδη προσέλκυσαν πίσω στην αγορά μετοχών τους επενδυτές που τις τελευταίες εβδομάδες κρατούσαν risk off στάση, εν μέσω ανησυχιών για τις αυξήσεις επιτοκίων, την εξασθένιση της οικονομίας και τον εμπορικό πόλεμο.
Οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν καθησυχαστικοί. Η Barclays επισημαίνει ότι με περίπου τις μισές αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τετραμήνου, η πλειοψηφία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των κερδών, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει σημαντική ανησυχία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
«Το sell-off του τελευταίου μήνα είναι υπερβολικό και θα αντισταθμιστεί εν μέρει καθώς οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών», εκτιμούσε και η Goldman Sachs σε ανάλυσή της την Τρίτη, προβλέποντας άνοδο της τάξης του 6% μέσα στους επόμενους δύο μήνες για τον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500. Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Bank of America Merrill Lynch, η οποία προ ημερών επεσήμανε ότι με το 63% του παγκόσμιου δείκτη MSCI πλέον σε bear market, το sell off του Οκτωβρίου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Ωστόσο, ένας τόσο κακός μήνας για τις μετοχές ωθεί πολλούς να πιστέψουν ότι η αγορά προεξοφλεί κινδύνους.
Έρευνα της Morgan Stanley με δείγμα 100 διαχειριστές κεφαλαίου, έδειξε πως το 80% είναι απαισιόδοξο για την πορεία της Wall Street και μόλις το 20% αισιόδοξο.
«Πιστεύουμε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη των κερδών έχει αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλή, ενισχύοντας την έκκλησή μας να προστεθεί ανθεκτικότητα στα χαρτοφυλάκια μετοχών μέσω έκθεσης σε ποιοτικές εταιρείες», τονίζει ο Richard Turnill, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της BlackRock.
«Ο Οκτώβριος του 2018 ήταν ο μήνας που σηματοδότησε την αλλαγή στο σημαντικότερο ίσως παράγοντα των αγορών, το investor sentiment, δηλαδή την διάθεση των επενδυτών και την στάση τους απέναντι στο ρίσκο» επισημαίνει στο economistas.gr ο αναλυτής διεθνών αγορών δρ. Παναγιώτης Δάντης και προσθέτει:
«Οι κυριότεροι δείκτες στις ΗΠΑ, ο SPX με τις 500 μεγαλύτερες πολυεθνικές στον πλανήτη αλλά και ο βιομηχανικός DJIA βρέθηκαν σε περιοχή διόρθωσης (correction territory) δηλαδή υποχώρησαν άνω του 10% ενώ διέσπασαν τον ΚΜΟ200 ημερών, όπως άλλωστε και οι περισσότερες μετοχές, κάτι που αποτελεί την σοβαρότερη ένδειξη πως το bull market που ξεκίνησε το 2009 είτε κορύφωσε και ολοκληρώθηκε είτε είναι πολύ κοντά σε αυτό.
Η συνέχεια δείχνει rebound και αντίδραση καθώς μετοχές και δείκτες είναι υπέρ πουλημένοι και παραδοσιακά μπαίνουμε στο καλύτερο δίμηνο των αγορών».
«Όμως οι αγορές λειτουργούν προεξοφλητικά και είναι φανερό πως κάτι εξόχως αρνητικό προεξόφλησαν τον Οκτώβριο αφού η πτώση ήταν βίαιη και οι πωλήσεις μαζικές...
Ταυτόχρονα η αλλαγή στην νομισματική πολιτική της Fed και σύντομα και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών , τα γεωπολιτικά ρίσκα, ο εμπορικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη - και θα εξελιχθεί σε νομισματικό αρχικά - η άνοδος αντισυστημικών πολιτικών σχηματισμών , η οικονομία της Κίνας που φαίνεται πως επιβραδύνει , το υπερβολικό πλέον χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών , αλλά και το πολυετές ράλι στην Wall Street μαρτυρούν πως το μέλλον θα είναι διαφορετικό από ό, τι έχουμε συνηθίσει», σημειώνει ο δρ Δάντης.