Γιατί οι πετρελαϊκές εξαφανίστηκαν από τις αγορές ομολόγων
Η αμερικανική πετρελαϊκή επανάσταση χτίστηκε πάνω σε ένα βουνό χρέους. Οι εταιρείες βασίστηκαν στο φθηνό χρήμα που μπορούσαν να αντλήσουν από τις αγορές ομολόγων και χρησιμοποίησαν τα δανεικά για να εκσυγχρονίσουν την υποδομή και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν για τη γεώτρηση και την άντληση πετρελαίου, με αποτέλεσμα να στείλουν την αμερικανική παραγωγή αργού σε δυσθεώρητα ύψη.
Όμως, η τάση αυτή εγκαταλείφθηκε τους τελευταίους μήνες. Οι πετρελαϊκές εταιρείες ξαφνικά εξαφανίστηκαν από τις αγορές ομολόγων. Καμία πετρελαϊκή στις ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια έκδοση ομολόγων από τις 5 Οκτωβρίου του 2018 και μόνο κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα βγήκαν στις αγορές για μικρά ποσά.
Η ξαφνική ξηρασία στα ενεργειακά ομόλογα αντανακλά το διπλό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών του CNN Business.
Πρώτα απ’ όλα, η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2018 ανησύχησε τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δε θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις εταιρείες υψηλού κινδύνου.
Ταυτόχρονα, οι φόβοι για ύφεση προκάλεσαν τέτοιο χάος στη Wall Street που η αγορά των ομολόγων junk έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβριο. «Η αγορά υψηλών αποδόσεων βούλιαξε», τονίζει ο αναλυτής της BNP Paribas, Μαρκ Χάουαρντ, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν καθόλου καλή εποχή για εκδόσεις νέων ομολόγων, ακόμη και αν οι εταιρείες το ήθελαν».
Όπως ήταν φυσικό, η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες εκτόξευσαν τα spread των ομολόγων, από τις 3,5 μονάδες βάσης στις 7,15 στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το κόστος δανεισμού των εταιρειών. Έκτοτε τα spread έχουν υποχωρήσει, λόγω της ανάκαμψης των τιμών των μετοχών.
Ωστόσο, οι πετρελαϊκές συνεχίζουν να απέχουν από τις αγορές ομολόγων, παρά το γεγονός ότι από το 2010 έως το 2018 άντλησαν συνολικά 313 δισ. δολάρια από τις αγορές κεφαλαίων. Άλλωστε είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις χρεοκοπίες του 2016-1017 των πετρελαϊκών την περίοδο που η τιμή του αργού είχε βουλιάξει.
Έτσι, η απουσία από τις αγορές ομολόγων το τελευταίο διάστημα δείχνει τις ανησυχίες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα για εταιρείες με «αδύναμους» ισολογισμούς. Άλλωστε, αν δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, οι πετρελαϊκές είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός για κάποιες εταιρείες, όμως δεν περιμένουν να φτάσει στα επίπεδα του 2016-2017.