Τρίτη ημέρα ανόδου για τις τράπεζες
Σημάδια αφύπνισης δείχνουν οι τράπεζες. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών κινήθηκε και σήμερα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά και ενισχύθηκε κατά 3,41%, ενώ από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, όταν στις 21 Ιανουαρίου είχε κλείσει στις 281,7 μονάδες, αποκομίζει κέρδη άνω του 10%.
Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αποκόμισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κέρδη άνω του 15,08%, ενώ υπεραπέδωσε και η μετοχή της Alpha Bank η οποία έκλεισε με κέρδη +5,62%. Σημαντικά κέρδη και για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (+3,11%) ενώ εκτός κλίματος βρέθηκε η μετοχή της Eurobank (-1,33%) η οποία ωστόσο τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ενισχυθεί σημαντικά, παρά τη γενικότερη πτώση, αντιδρώντας στην σημαντική απόφαση για τη συγχώνευση με την Grivalia, και την εφαρμογή του «Σχεδίου Επιτάχυνση» για την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 652,71 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη κατά 0,85% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE σημείωσε άνοδο κατά 0,53%.
Σημειώνεται ότι το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών γίνεται παρά την έντονη πίεση που δημιουργούν χαρτοφυλάκια που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών.
Σημειώνεται ότι οι ανοιχτές πωλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιοποιούνται μόνο οι θέσεις που ξεπερνούν το 0,5%.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο economistras.gr ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά, δεδομένου ότι οι συστημικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το stress test που διενήργησε η ΕΚΤ τον περασμένο Μάιο ενώ έχουν ξεπεράσει τη στοχοθεσία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προσθέτουν ότι δεν υπάρχει καμία νύξη από τις εποπτικές αρχές για νέες κεφαλαιακές ανάγκες ενώ τόσο το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και του ΤΧΣ δεν οδηγούν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ τονίζεται ότι οι ανάγκες σε πρόσθετα κεφάλαια, για να υλοποιηθεί το σχέδιο, υπερκαλύπτονται από τα προ προβλέψεων κέρδη της τριετίας 2019 – 2021. Αποδίδουν όλη αυτή την συζήτηση σε κερδοσκοπία.
Επιπλέον, οι συνθήκες για το τραπεζικό σύστημα έχουν βελτιωθεί δραστικά, κάτι που αποτυπώνεται στον μηδενισμό της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, αποτέλεσμα της θετικής πορείας της οικονομίας και της επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης το 2018.
Πέραν της βελτίωσης του γενικότερου περιβάλλοντος για πρώτη φορά στο τραπέζι, έχουν τεθεί και εξετάζονται μη συμβατικές λύσεις για την δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην οριστική λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος.
«Για πρώτη φορά», σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές στο economistas.gr, «η αγορά αγνόησε όχι μόνο τις σημαντικές θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, αλλά και την επιστροφή της χώρας στις αγορές που αποτελεί εξέλιξη μείζονος σημασίας». Θεωρούν ότι η κυριαρχία της short πλευράς της αγοράς οφείλεται στην ψυχολογική (και οικονομική) κόπωση των εγχώριων επενδυτών, την απογοήτευση των μακροπρόθεσμων επενδυτών με την υπόθεση Ελλάδα και τις συχνά αλλοπρόσαλλες επιλογές και καθυστερήσεις που δεν διευκολύνουν την επιστροφή της χώρας μας στο επενδυτικό ραντάρ. Όπως σημειώνουν, παρά την απουσία σοβαρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, φαίνεται πως τα επίπεδα του Ιανουαρίου είναι τα χαμηλά και εκτιμούν ότι μια άνοδος της τάξης του 30% σε διάστημα 2 ημερών σίγουρα κάνει κάποιους στο Λονδίνο να μην νιώθουν και πολύ καλά και οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να υποστηρίξουν τις ανοιχτές θέσεις τους.