Το μεγάλο μυστικό της εξόδου στην αγορά!

Φωτο: Shutterstock

Έχουν δίκιο να χαμογελούν στην κυβέρνηση μετά από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου; Είναι φτηνό το επιτόκιο που πήρε η Ελλάδα από τις αγορές; Τι σημαίνει η μείωση της παρουσίας των hedge funds; Επέστρεψε η Ελλάδα στην κανονικότητα; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που ανακύπτουν, μετά από τη χθεσινή έξοδο και μόνο οι βιαστικοί, μπορούν να δηλώνουν ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, έχουν ήδη αποκατασταθεί.

Κατ’ αρχάς, στο θέμα του επιτοκίου, που «έκαιγε» περισσότερο την κυβέρνηση για προφανείς λόγους, το κουπόνι του 3,45% και η απόδοση του 3,6% είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες, δικαιώνοντας τη στρατηγική του «παζαριού» με το αρχικά ζητούμενο ποσό των 2 δις ευρώ και την υπερπροσφορά των 10 και πλέον δις ευρώ. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά», που δεν μπορεί να αγνοηθεί και αποτελεί τον «οδηγό» για τις επόμενες εκδόσεις: οι πολύ χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας και ειδικά της Πορτογαλίας, που αναδεικνύουν το ρίσκο της χώρας.

Πριν από μόλις 20 ημέρες η Πορτογαλία βγήκε και ζήτησε 4 δισ. ευρώ από τις αγορές, με 10ετές ομόλογο, το οποίο για τα καθ’ ημάς εξακολουθεί να αποτελεί ανεκπλήρωτο πόθο. Οι Πορτογάλοι μάζεψαν προσφορές 24 δις ευρώ! Όσον αφορά, δε, στην τιμή του «χαρτιού» διαμορφώνεται στο 1,684%, παραμένοντας σταθερά κάτω από το 2% μετά από τις 16 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Αν γίνει, δε, σύγκριση του ελληνικού με το πορτογαλικό 5ετές, όπου η τιμή «παίζει» κάτω από το 0,5%, η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι προφανής. Πηγές κοντά στη διαδικασία προετοιμασίας και έκδοσης του ομολόγου επισημαίνουν, δε, ότι “οι Πορτογάλοι απόλαυσαν το QE, που η Ελλάδα δεν κατάφερε να αγγίξει”.

Με δεδομένο ότι η Πορτογαλία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών λόγω της στοχοπροσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν στιγματίστηκε από χρεοστάσιο ανάλογο του κατά τα άλλα αναγκαίου PSI, ο βασικός στόχος των Ελλήνων τεχνοκρατών ήταν και παραμένει η «ποιοτική» βελτίωση των όρων δανεισμού ήτοι η έστω σταδιακή προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών. Το γεγονός ότι η συμμετοχή των hedge funds περιορίστηκε στο 8% έναντι 32% της προηγούμενης έκδοσης, αναμφίβολα είναι το πλέον θετικό στοιχείο της εξόδου, ωστόσο κι εδώ υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο.

Το «κλειδί» ήταν ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των έξι αναδόχων τραπεζών, υπερκάλυψαν το αρχικά ζητούμενο ποσό των 2 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 10,5 δισ ευρώ των προσφορών, τα 4 δισ ευρώ ήρθαν από “σοβαρούς” επενδυτές, οι οποίοι έφεραν στο τραπέζι ακόμα και 8πλάσια κεφάλαια απ’ ότι συνήθως έφερναν σε προηγούμενες εκδόσεις!

Καταλύτης ήταν η “απελευθέρωση” των αμερικανικών τραπεζών από τις δεσμεύσεις του Επόπτη (Regulator), ο οποίος λόγω του ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς Μνημονίου, τις υποχρέωνε να την κατατάσσουν σε βαθμίδα D (Default), άρα έβαζε απαγορευτικό σε αγορές κρατικών ομολόγων. Στις 31 Δεκεμβρίου, το απαγορευτικό ήρθη και η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τις αμερικανικές τράπεζες έκανε ένα άλμα 9 βαθμίδων, ανοίγοντας το δρόμο για τοποθετήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, σε αυτό το πλαίσιο, ότι, όπως έχει τονίσει το economistas.gr, στο κοινοπρακτικό σχήμα των αναδόχων της ελληνικής έκδοσης κυριάρχησαν αυτή την φορά τα μεγάλα τραπεζικά ονόματα της Wall Street, ενώ πέρασαν σε δεύτερο ρόλο οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και κάπως έτσι η ελληνική πλευρά είχε τη δυνατότητα να κατανείμει την έκδοση κατά το δοκούν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του economistas ότι θα προτιμηθεί ένα αυξημένο premium ως αντίβαρο στην ενισχυμένη παρουσία «σοβαρών» επενδυτών. Από την άλλη, όπως σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, δεν θα μπορούσαν να μείνουν με άδεια χέρια οι «επιθετικοί» επενδυτές, καθώς αυτοί ήταν- και εν πολλοίς παραμένουν- αγοραστές του ελληνικού χρέους στη μεταβατική περίοδο.

Η επόμενη κίνηση, το επόμενο βήμα χαρακτηρίζεται ως ακόμα πιο κρίσιμο. Κατ’ αρχάς, η στόχευση είναι η επόμενη έκδοση να γίνει το αργότερο ως το Μάιο και πλέον ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί ακόμα πιο ψηλά. Η αναμενόμενη αναβάθμιση από τη Moody’s κατά 1 βαθμίδα είναι λίγο ως πολύ προεξοφλημένη από τις αγορές και αναζητείται το “παράθυρο”, δηλαδή μια συγκυρία ανάλογη της τρέχουσας περιόδου, όπου οι επενδυτές αναζητούν υψηλές αποδόσεις, καθώς ο Μ. Ντράγκι προεξόφλησε ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να ανέβουν.

Με τα σημερινά δεδομένα, η επόμενη έκδοση θα είναι 10ετούς ομολόγου. Η χθεσινοβραδινή φράση του Διοικητή της ΤτΕ ότι «η έκδοση του 5ετούς είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αποτυπώνει απολύτως την πραγματικότητα…

ΣΧΕΤΙΚΑ