«Βούλιαξαν» οι αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων

Φωτο: Shutterstock

Αρνητικές αποδόσεις πρόσφεραν στους επενδυτές τα αμοιβαία κεφάλαια μετοχών το 2018, καθώς οι διαχειριστές τους δεν κατάφεραν να αντισταθούν στην πτωτική δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς.

Βέβαια σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δη στην τριετία, οι αποδόσεις τους ήταν κάπως καλύτερες. Όμως για όσους ενθουσιάστηκαν με την πορεία του 2017 και τοποθετήθηκαν στις αρχές του 2018, το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε.

Όπως είχαμε σημειώσει πριν από μερικές μέρες στο συνολικό απολογισμό της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων, πρωταγωνιστές μέσης αρνητικής απόδοσης πέρυσι ήταν οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε τίτλους του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Ειδικότερα τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη είχαν υποαπόδοση -22,63% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας -16,71%.

Προχωρώντας λίγο παραπέρα την ανάλυση, ο κ. Κωστας Σιαμπράκος της KS MEIZON αναφέρει ότι «για να κατανοήσουμε το “παράδοξο” του ΧΑ το 2018 θα αντιπαραβάλουμε το έτος 2015. Τότε, λοιπόν, το ΧΑ ξεκινούσε στις 826,18 μονάδες για να κλείσει στις 631,35 μονάδες, με ετήσιες απώλειες -23,58%.

Για όσους (τυχόν) δεν θυμούνται, ήταν έτος διπλών εκλογών, δημοψηφίσματος, επιβολής capital controls, διακοπής χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενός ακόμη μνημονίου, κλπ.

Οι μέσες απώλειες των Μετοχικών Α/Κ Δείκτη ήταν -23,83% ( δραστηριοποιούνταν τότε 4 Α/Κ στην κατηγορία, ενώ σήμερα 2) και των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας -17,76% (με αριθμό Α/Κ τότε 28, ενώ σήμερα 39).

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ φέτος ξεκίνησε στις 802,37 μονάδες, έκλεισε στις 613,30 μονάδες (ενδιάμεση κίνηση τον Ιανουάριο προς τις 900 μονάδες), με πτώση -23,56% και σε περίοδο με βελτιωμένη την μακροοικονομική εμπιστοσύνη, σχετική πολιτική σταθερότητα, έξοδο από τα μνημόνια, σημαντική μείωση κεφαλαιακών ελέγχων, κ.λπ».

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι τα μετοχικά αμοιβαία λόγω των τοποθετήσεων σε τραπεζικές μετοχές, ήταν τα θύματα της χρηματιστηριακής απαξίωσης, αν και τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο παλιότερα.

Πάντως, σε επίπεδο τριετίας, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με θετική απόδοση μόλις, 3,11%, έναντι μέσων απωλειών -11,14% των Μετοχικών Α/Κ Δείκτη.

Κατά το 2018 μόλις δύο μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατάφεραν να έχουν θετικές αποδώσεις, αν και κάπως χαμηλές. Ειδικότερα πρόκειται για τα 3K Α/Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού (Θεσμικών Επενδυτών) και 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού (κατηγορία μεριδίων Ε) που παρουσίασαν απόδοση 3,92% και 2,68% αντίστοιχα και τα διαχειρίζεται η ίδια ΑΕΔΑΚ. Και τα δυο αμοιβαία έχουν κοινή επενδυτική πολιτική. Όπως σημειώνει η 3Κ ΑΕΔΑΚ, από το σύνολο του χαρτοφυλακίου των αμοιβαίων, 31 θέσεις είχαν θετική συνεισφορά, ενώ 16 θέσεις συνέβαλλαν αρνητικά στην απόδοση του συγκεκριμένου αμοιβαίου κεφαλαίου.

Η θέση του χαρτοφυλακίου στην εταιρεία Ικτίνος Μάρμαρα είχε τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στην επίδοση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου κατά την διάρκεια του έτους, ακολουθούμενη από την PaperPack Τσουκαρίδης. Η Eurobank ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά. Ικτίνος, Terna Energy και Jumbo ήταν οι 3 μεγαλύτερες θέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το ποσοστό των μετρητών – διαθεσίμων στο χαρτοφυλάκιο κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 10%. Όσον αφορά την τρέχουσα κατανομή του χαρτοφυλακίου, η Ικτίνος Μάρμαρα είναι η μεγαλύτερη θέση με ποσοστό της τάξης του 8,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ