Τράπεζες: Νέα ιστορικά χαμηλά και προσπάθεια αντίδρασης
Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών βρέθηκαν πριν από λίγο οι μετοχές της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ενώ Εθνική και Eurobank επίσης δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά χαμηλά.
Ωστόσο η νέα πτώση, η οποία σημειώνεται χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες αρνητικές εξελίξεις ή ειδήσεις, προκάλεσε την αντίδραση μερίδας επενδυτών και μετά τις 16:00 υπήρξαν μεγάλες εντολές αγοράς καλύπτοντας τις απώλειες. Λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχωρεί κατά 0,21%, ο δείκτης των τραπεζών κατά -0,65% ενώ λίγο πριν είχε βρεθεί στο -2,88%.
Η μετοχή της Alpha Bank, η οποία χθες υποχώρησε κατά περίπου 10% χωρίς κάποια αρνητική εξέλιξη, βρέθηκε πριν λίγο στο 0,8825 (-3%) ενώ τώρα μετά την αντίδραση των επενδυτών έχει καλύψει τις απώλειες και ενισχύεται κατά 2,53%.
Χαρακτηριστικό της καταστροφής που έχει σημειωθεί στον κλάδο είναι ότι ο δείκτη των τραπεζικών μετοχών στις αρχές του 2014 βρίσκονταν στο επίπεδο των …32.000 μονάδων ή 11.300% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Και μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την ανάκαμψη της οικονομίας και την «καθαρή» έξοδο, υποστηρίζοντας ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές όποτε κριθεί σκόπιμο, ωστόσο η εικόνα των τραπεζικών μετοχών παραπέμπει σε καταστροφή. Το τελευταίο εξάμηνο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει απώλειες 75%, της Εθνικής Τράπεζας κατά -64%, της Alpha Bank κατά -53% ενώ της Eurobank υποχωρεί σε ποσοστό 43%.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η εικόνα της αγοράς και η «βύθιση» των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών, το τελευταίο εξάμηνο, δεν έχει λογική: οι τράπεζες πέρασαν το stress test της ΕΚΤ, η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, η ρευστότητα βελτιώνεται ενώ πρόοδος καταγράφεται και στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Αποδίδουν την χρηματιστηριακή εικόνα στην απαξίωση της εγχώριας αγοράς, την απογοήτευση όσων επενδυτών στο παρελθόν επένδυσαν σε ελληνικούς τίτλους και την αποστροφή να ασχοληθούν ξανά με την ελληνική περίπτωση. «Ουσιαστικά, δεν υπάρχει αγορά», σημειώνουν στο economistas.gr
Ο κίνδυνος τραπεζικής κρίσης
Και μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένες αρνητικές εξελίξεις ωστόσο η αγορά και οι επενδυτές ανησυχούν. Όμως αυτή τη φορά η εστία ανησυχίας δεν είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη κρίση τύπου 2015, αλλά η αδυναμία της χώρας να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να μπορέσει ουσιαστικά να ξεπεράσει την κρίση.
Με καταθέσεις σε επίπεδα ...Grexit, αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας και πάνω από όλα με ένα τεράστιο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο τραπεζικός τομέας παραμένει ο μεγάλος ασθενής. Τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται μεν αλλά όχι με τον ρυθμό και τη δυναμική που θα έπρεπε προκειμένου οι τράπεζες να αφήσουν το πρόβλημα πίσω και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη. Ακόμα και η κίνηση της Eurobank, η οποία παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την μείωσης των NPEs, δεν έχει μεταβάλει δραστικά τη στάση των επενδυτών, που περιμένουν να δουν την υλοποίηση του σχεδίου.
Σύμφωνα με αναλυτές για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτύχουν την μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι απαραίτητη, αλλά και για να αντιμετωπίσουν τις άλλες προκλήσεις θα πρέπει η οικονομία να «τρέξει» με πολύ υψηλότερους ρυθμούς κάτι εξαιρετικά αμφίβολο δεδομένης της υπερφορολόγησης και της αβεβαιότητας που δημιουργεί το γεγονός ότι 2019 είναι εκλογικό έτος.
Οι επενδυτές και οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θεωρούν πιθανότερη μια αναιμική ανοδική πορεία, με μια κυβέρνηση παντελώς αδιάφορη για τις επιπτώσεις των προεκλογικών κινήσεων και άλλων τακτικών στην οικονομία. Η αισιοδοξία που επικρατούσε στις αρχές του 2018 έχει χαθεί και οι αγορές προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο: μια μακρά προεκλογική περίοδο με την οικονομία να φυτοζωεί με κίνδυνο οι τράπεζες να οδηγηθούν εκ νέου αν όχι σε αδιέξοδο, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.