Αναστάτωση από διαρροή της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια
Χρονικά όρια σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης θα θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καλύψουν με προβλέψεις τα προβληματικά τους δάνεια, ανέφερε σήμερα στο Reuters πηγή της Φρανκφούρτης, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Σε μια σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι και έτοιμοι να... πυροβολήσουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, η αφορμή που δόθηκε από την ΕΚΤ προκάλεσε σημαντική υποχώρηση των μετοχών της Εθνικής και της Alpha (-7,41% και -6,25%, αντίστοιχα), οι οποίες είχαν σήμερα και τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική προβληματική τράπεζα Monte dei Paschi di Sienna ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι από την ΕΚΤ έχει τεθεί όριο για την πλήρη κάλυψη των προβληματικών δανείων της με προβλέψεις ως το 2026, με αποτέλεσμα να φθάσει να χάνει περισσότερο από 10% η μετοχή της στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Έγκυρες πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι τα όρια που θα δοθούν στις ελληνικές τράπεζες για σχηματισμό προβλέψεων θα είναι, σε κάθε περίπτωση, αρκετά μακρινά, δεδομένου ότι βαρύνονται με πολύ υψηλά ποσοστά NPL και οι εποπτικές αρχές αναγνωρίζουν ότι θα χρειασθούν χρόνο για την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Πάντως, από τα τέλη του 2018 έχει ληφθεί η απόφαση να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, μέσω των νέων, μεσοπρόθεσμων σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, να προχωρήσουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από το παρελθόν την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Για το λόγο αυτό, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν εκπονήσει τα γνωστά σχέδια για την παροχή υποστήριξης στις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων.
Για την Ιταλία, το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι πιο σοβαρό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, επιτέθηκε ανοικτά με γραπτή δήλωση στην ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που στρέφονται κατά των ιταλικών τραπεζών και θα έχουν κόστος για τη χώρα 15 δισ. ευρώ.
Ο Σαλβίνι άφησε να εννοηθεί ότι τα κίνητρα της ΕΚΤ είναι πολιτικά, καθώς η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.