Ο χειρότερος Οκτώβριος από την χρηματοπιστωτική κρίση
Αντιμέτωπες με τον χειρότερο Οκτώβριο από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 βρίσκονται οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου, την άνοδο των επιτοκίων στην Αμερική και την αρνητική κατάσταση στην Ευρώπη.
Οι απώλειες των μετοχών υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ καταγράφουν απώλειες άνω του 10% ενώ ο δείκτης των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων υποχωρεί κατά 8,8%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποχώρηση που σημειώνεται μετά την δραματική χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 2008 που οδήγησε στην παρ’ ολίγον κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ.
Οι απώλειες για τις αμερικανικές μετοχές είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με το υψηλό που σημειώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αναλυτές αποτυπώνει την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για τον κίνδυνο διολίσθησης των αγορών σε πτωτική πορεία. Ανάλογη είναι η εικόνα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη αλλά και την Ασία.
Τέσσερις είναι οι βασικές αιτίες ανησυχίας:
-- Άνοδος επιτοκίων. Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δημιουργεί ανησυχία για απότομη και ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από την FED, φρενάροντας την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα πλήξει τις επιχειρήσεις.
-- Ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου. Μέχρι τώρα είχαμε μια συντονισμένη, ισχυρή ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κάτι που μπορεί να διαταραχθεί με ιδιαίτερα επικίνδυνες περιπλοκές. Όπως σημειώνουν αναλυτές οι οικονομικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου που θα ξεκινούσε με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ το 2018, θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου.
-- Η κατάσταση στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις του Brexit τόσο στην οικονομία της ΕΕ όσο και την Βρετανική δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί ενώ ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δημιουργεί το γεγονός της μη ομαλής εξόδου. Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία θυμίζει πολύ την Ελλάδα του 2015, με τη διαφορά ότι είναι πολύ μεγαλύτερη με καθοριστική συμβολή στην ευρωζώνη.
-- Ενίσχυση του δολαρίου. Μια ακόμα ισχυρή εστία ανησυχίας, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές, αποτελεί η ενίσχυση του δολαρίου. Χώρες όπως η Τουρκία έχουν υψηλό δανεισμό σε δολάριο και η άνοδος της τιμής του καθιστά ακριβότερη την αποπληρωμή των δανείων. Μεγάλα δάνεια σε δολάριο έχουν και πολλές εταιρίες σε αναδυόμενες αγορές, δημιουργώντας συνθήκες που θυμίζουν την Ασιατική Κρίση του 1997.
Από την άλλη πλευρά οι αισιόδοξοι σημειώνουν ότι οι τιμές των μετοχών ήδη έχουν ενσωματώσει τους παραπάνω κινδύνους και η διόρθωση, της τάξης του 10% που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο δημιουργεί ευκαιρίες. Κατά το ξεκίνημα της εβδομάδας πάντως σημειώνεται ισχυρή αντίδραση με τα Χρηματιστήρια στην Ευρώπη να αποκομίζουν κέρδη 2% και οι τιμές των συμβολαίων στις ΗΠΑ επίσης να αποκομίζουν κέρδη.
Νέα πτώση τη Δευτέρα
Ισχυρή πτώση κατέγραψαν τελικά οι αμερικανικές μετοχές και στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα. Ωστόσο, το δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο έγινε λόγος για νέους δασμούς από την αμερικανική κυβέρνηση κατά του Πεκίνου, προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων. Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πραγματοποίησε «ελεύθερη πτώση» 245 μονάδων, ενώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει ακόμα και 352 μονάδες. Ο έκλεισε με απώλειες
Από την αυξημένη νευρικότητα δεν γλίτωσε ούτε ο S&P 500 με αποτέλεσμα να χάσει 17,44 μονάδες (-0,66%) υποχωρώντας στις 2.641,25 μονάδες, την ώρα που ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 138,52 μονάδες (-2,02%) στις 7.050,29.