Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη επηρέασε αρνητικά τα ομόλογα

NEWSROOM
Ελληνική Οικονομία
Ελληνική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Διατηρούνται οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων καθώς τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν μία «εσπευσμένη» μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτινάχθηκε, όπως αναμενόταν τον περασμένο μήνα, στο 2,9% (τον Δεκέμβριο) από 2,4% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω τεχνικών παραγόντων, όπως το τέλος ορισμένων κρατικών επιδοτήσεων και την άνοδο των τιμών ενέργειας. Τα στοιχεία αυτά συμβαδίζουν με την πρόβλεψη της ΕΚΤ η οποία εκτιμά ότι θα θα κυμανθεί στο εύρος 2,5% έως 3% καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, πριν πέσει στον στόχο το 2025.

Παρά ταύτα οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια έξι φορές φέτος, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενώ από την πλευρά τους οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της υποστηρίζουν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά θα διαφανεί κατά πόσο ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο, υπονοώντας ότι χρονικά οι όποιες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τότε.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 57 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,33% από 3.34% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 2,12% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,21%. Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0942 δολάρια από το επίπεδο των 1,049 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ