«Βυθίζεται» το πετρέλαιο - Σε χαμηλό τετραμήνου οι τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 5% την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μετά τα αδύναμα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ασία.
Το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται στα 73 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση άνω του 20% από το υψηλό του Σεπτεμβρίου. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ έχει πέσει αρκετά κάτω από τα 80 δολάρια και συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής διαπραγματεύεται στα 77,50 δολάρια το βαρέλι.
Το πτωτικό σερί συνεχίζεται
Το σερί τεσσάρων συνεχόμενων εβδομαδιαίων πτώσεων του αργού - το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Μάιο - ήρθε παρά τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι απώλειες έχουν επίσης υποβοηθηθεί από την άμβλυνση των ανησυχιών για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, καθώς οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί και θα διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα του πετρελαίου δεν έχουν μέχρι στιγμής επαληθευτεί.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση της παραγωγής σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά δεν θα είναι τόσο «σφιχτή» όσο αναμενόταν αυτό το τρίμηνο, προσθέτοντας πίεση στον ΟΠΕΚ+ ενόψει της συνεδρίασης για την πολιτική του στις 26 Νοεμβρίου.
«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα διασφαλίσει ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent θα καταλήξουν στο εύρος των 80-100 δολαρίων το 2024», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs Group μεταξύ των οποίων και ο Daan Struyven. «Το τελευταίο ξεπούλημα οδηγήθηκε από την προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ που ξεπέρασε τις προσδοκίες», πρόσθεσαν.
Η αγορά των ΗΠΑ
Τα στοιχεία στα μέσα της εβδομάδας έδειξαν ότι τα εθνικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ διευρύνθηκαν για τέταρτη εβδομάδα και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Μέρος της αύξησης αυτής προήλθε στο βασικό κόμβο στο Cushing της Οκλαχόμα, όπου τα αποθέματα επεκτάθηκαν κατά περισσότερο από 8%.
Υπήρξαν επίσης κάποια «σύννεφα» στην ζήτηση. Στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, έδειξαν ότι τα διυλιστήρια μείωσαν τους ημερήσιους ρυθμούς επεξεργασίας τον Οκτώβριο, καθώς η εμφανής ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, σηματοδοτώντας επιβράδυνση στον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού παγκοσμίως.
«Η σειρά αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων, σε συνδυασμό με την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Han Zhong Liang, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Plc. «Οι τιμές του WTI είναι πιθανό να είναι υποτονικές λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε.