Πετρέλαιο: «Μακρινό όνειρο» πλέον τα 100 δολάρια το βαρέλι

Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Οι προβλέψεις για 100 δολάρια το βαρέλι ή ακόμα παραπάνω, δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Η μεγάλη «έκρηξη» που αναμενόταν για τις τιμές του πετρελαίου δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το αργό τύπου Brent βρισκόταν στο κατώφλι της εκπλήρωσης των προβλέψεων για επιστροφή στην ζώνη των 100 δολαρίων το βαρέλι, καθώς η ζήτηση ρεκόρ για καύσιμα και οι περικοπές προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας εξάντλησαν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Το ξέσπασμα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή λίγο αργότερα αύξησε περαιτέρω τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Tην Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά δίνουν τη θέση τους σε αμφιβολίες σχετικά με την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων στην Κίνα και την Ευρώπη και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

«Η αγορά φαίνεται να μετατοπίζει την εστίασή της από τη γεωπολιτική που καθοδηγείται από το φόβο στα θεμελιώδη στοιχεία που είναι σκληρά», δήλωσε ο Norbert Ruecker, αναλυτής της Julius Baer & Co. Ltd. «Οι άφθονες προμήθειες, η αύξηση της παραγωγής και η πτώση της ζήτησης δημιουργούν ένα συνολικά ρευστό θεμελιώδες σκηνικό», πρόσθεσε.

Κάτι τέτοιο μπορεί να ανακουφίσει μεγάλες οικονομίες όπως η αμερικανική, όπου οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται κοντά στα 4 δολάρια το γαλόνι και έχουν συμπιέσει τα νοικοκυριά. Και θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες σε ανάπαυλα της αύξησης επιτοκίων, όπως για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί να ολοκληρώσει μια περίοδο παρατεταμένης νομισματικής σύσφιξης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το Brent ανέβηκε πάνω από τα 97 δολάρια το βαρέλι όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου εν μέσω ρεκόρ ζήτησης καυσίμων και πρόσθετων περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

Η άνοδος της τιμής φάνηκε να δικαιώνει τελικά τις προβλέψεις της βιομηχανίας στις αρχές του έτους ότι το αργό θα επέστρεφε σε τριψήφια επίπεδα. Μια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία απείλησε να παρασύρει το Ιράν σε μια περιφερειακή σύγκρουση και να θέσει σε κίνδυνο τις μεταφορές από τον Περσικό Κόλπο, εδραίωσε την άνοδο.

Ωστόσο, καθώς οι ροές πετρελαίου από την περιοχή παρέμειναν ανεπηρέαστες, η προσοχή στράφηκε στους κινδύνους στους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, δηλαδή στην ύφεση της διύλισης στην Κίνα και στα επίμονα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ.

Η υποχώρηση του πετρελαίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλων μεγάλων παραγωγών αργού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Το βασίλειο έχει μειώσει την παραγωγή του στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές, αλλά είδε την οικονομία του να υφίσταται την πιο απότομη συρρίκνωση των τελευταίων τριών ετών το περασμένο τρίμηνο, εν μέρει καθώς θυσιάζει όγκους πωλήσεων.

Τώρα η υποστήριξη από τον βασικό σύμμαχό της στην αγορά, τη Ρωσία, μπορεί να υποχωρήσει. Η Μόσχα δεσμεύτηκε μεν την περασμένη εβδομάδα να συνεχίσει να βοηθά το Ριάντ στον περιορισμό της προσφοράς, αλλά τα στοιχεία παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων δείχνουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές έχουν ανακάμψει σε υψηλό τεσσάρων μηνών, περίπου στα 3,48 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Το επόμενο έτος, οι προμήθειες πετρελαίου από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα προβλέπεται επίσης να διογκωθούν.

Οι παρατηρητές του ΟΠΕΚ της Eurasia Group και της UBS Group AG προβλέπουν ότι με τη ζήτηση πετρελαίου να παραμένει υπό πίεση, οι Σαουδάραβες θα επιλέξουν να παρατείνουν την επιπλέον μείωση της παραγωγής τους κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και το επόμενο έτος. Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συνεδριάσει για να επανεξετάσει την πολιτική του στις 26 Νοεμβρίου.

Το επόμενο έτος, η κατά κεφαλήν ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ θα πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, την ώρα που η παραγωγή ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η υπηρεσία επικαλέστηκε ως λόγους για την πτώση αυτή την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των καυσίμων, τις υψηλές τιμές της βενζίνης και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Η επιδείνωση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αντικατοπτρίζεται στη λεγόμενη προθεσμιακή καμπύλη του αργού τύπου Brent. Το ασφάλιστρο των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έναντι εκείνων για μεταγενέστερη παράδοση - γνωστό ως backwardation και συνήθως ένα αξιόπιστο σημάδι της έλλειψης προσφοράς - έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, από 1,65 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου σε περίπου 10 σεντς την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ