«Όλα καλά» λένε οι Σαουδάραβες για την Credit Suisse
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, που είναι ο βασικός μετόχος της Credit Suisse σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις με την ελβετική τράπεζα, που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Credit Suisse δεν είναι πιθανό να αναζητήσει περισσότερα κεφάλαια και η τράπεζα είναι γενικά «υγιής», τόνισε ο Al Khudairy σε σημερινή του συνέντευξη στο CNBC.
«Αν κοιτάξετε τι είπε χθες ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με όλους τους δείκτες, είναι όλοι υγιείς, όλα είναι εντάξει», είπε ο Σαουδάραβας προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια».
Πάντως η άρνηση των Σαουδάραβων να προχωρήσουν σε νέα χρηματοδότηση προς την Credit Suisse, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει χθες μια «ελεύθερη πτώση» της μετοχής της ελβετικής τράπεζας, που έφτασε να υποχωρεί ακόμα και πάνω απο 30% καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, αφού έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία της κάτω από τα 2 ελβετικά φράγκα, και τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα ο Al Khudairy είπε ότι ο πανικός της αγοράς γύρω από τις χρηματοοικονομικές μετοχές τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν «εντελώς αδικαιολόγητος».
Επίσης υπογράμμισε ότι η πρόσφατη επίπτωση της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank είναι τελείως διαφορετική από την οικονομική κρίση του 2008, λέγοντας ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την προστασία των καταθετών έδωσαν τέλος σε περαιτέρω φόβους μετάδοσης.
«Είχαμε μια αποτυχία την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είδαμε το 2008. Αυτό είναι μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα διάχυσης», σημείωσε.
«Οι αγορές είναι νευρικές και αναζητούν ιστορίες ή πράγματα που επιβεβαιώνουν την ανησυχία», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε συζήτηση με την Credit Suisse για αύξηση του μεριδίου 9,9% που κατέχει η Saudi National Bank.
«Δεν ερωτηθήκαμε ποτέ και από ό,τι γνωρίζω, δεν ζητήθηκε ποτέ βοήθεια», είπε ο Al Khudairy, και επανέλαβε ότι δεδομένου ότι οι ρυθμιστικοί περιορισμοί καθιστούν δύσκολη την αύξηση του μεριδίου πάνω από το 10%, αυτό παραμένει μια «κόκκινη γραμμή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.