Πώς η Apple έχασε 11 δισ. επενδύοντας στην... Apple

Φωτό: AP Images

Συμβαίνει κάτι ειρωνικό όταν οι εταιρείες αποφασίζουν να προχωρήσουν σε επαναγορά των μετοχών τους: όταν οι τιμές ανεβαίνουν (και άρα είναι πιο ακριβές), οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να αμφιβάλουν για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε επαναγορά, ειδικά όταν χρηματοδοτείται με χαμηλότοκα δάνεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται περαιτέρω η τιμή καθιστώντας την αξία του χαρτοφυλακίου μίας εταιρείας πιο πολύτιμη.

Ωστόσο, όταν οι τιμές υποχωρούν, οι εταιρείες απέχουν από τις επαναγορές, επειδή φοβούνται περαιτέρω πτώση, κάτι που αναγκάζει τον Οικονομικό Διευθυντή της επιχείρησης να δώσει εξηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και τότε υποχωρεί ξανά η μετοχή. Η ειρωνεία σε όλο αυτό είναι ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προχωρούν σε επαναγορές μετοχών όταν η τιμή βρίσκεται σε πτωτικό κύκλο και όχι σε ανοδικό.

Το πιο «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι οι εταιρείες της Wall Street συχνά ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών και όταν οι αγορές «τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια τους» καταλήγουν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί.

Το 2018, τη χρονιά που τα προγράμματα επαναγοράς εταιρειών της Wall Street ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, η Apple κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ, έχοντας ήδη καταγράψει απώλειες άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις που έκανε στην ίδια της τη μετοχή.

Όπως πολλές άλλες εταιρείες της Wall Street, η Apple χρησιμοποίησε τα χρήματα που εξοικονόμησε από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ψήφισε η κυβέρνηση Τραμπ για να αγοράσει τις μετοχές της. Το ίδιο έκαναν και άλλες κολοσσιαίες εταιρείες σε διάφορους τομείς, όπως η Wells Fargo, η Citigroup και η Applied Materials, που αγόρασαν τις μετοχές τους σε τιμές-ρεκόρ και τώρα βλέπουν τις επενδύσεις τους να χάνουν διαρκώς αξία, λόγω της πτώσης των χρηματιστηριακών δεικτών.

Εταιρείες του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, S&P 500, ξόδεψαν 583,4 δισ. δολάρια κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018 για να αγοράσουν τις μετοχές τους – ποσό αυξημένο κατά 52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 18% των εταιρειών να μειώσουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους κατά 4%.

Η Apple μάλιστα ξόδεψε για επαναγορές μετοχών 62,9 δισ. δολάρια. Όταν ξεκίνησε το ξεπούλημα και οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα οι μετοχές να αξίζουν πια 51,8 δισ. δολάρια, 11 δισ. λιγότερα από την τιμή αγοράς, η εταιρεία προχώρησε σε νέες αγορές με μέση τιμή τα 222 δολάρια, την ώρα που η μετοχή της διαπραγματεύεται πλέον λίγο πάνω από τα 151 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ