Παρέμβαση του υπ. Οικονομικών μετά τη «βουτιά» στην Wall

Φωτογραφία: AP Images

Ανάκαμψη μετά τη «βουτιά» της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η χειρότερη από το 2011, αναμένεται σήμερα στην Wall Street, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, είχε σειρά επαφών, το Σαββατοκύριακο, με κορυφαίους τραπεζίτες και σήμερα έχει συγκαλέσει την ειδική ομάδα εργασίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα futures του S&P 500 κινούνται σήμερα ανοδικά (0,50%), μετά την πτώση κατά 2,06% την Παρασκευή. Ο βασικός δείκτης της Νέας Υόρκης βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο όριο της bear market, δηλαδή σε μια διόρθωση περισσότερο από 20% από το υψηλό 12μήνου.

Από τις 2930 μονάδες, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο δείκτης υποχώρησε την Παρασκευή στις 2.416, δηλαδή η υποχώρηση πλησιάζει το 18%.

Σημειώνεται ότι ο S&P είχε «βουτήξει» στις 735 μονάδες, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2009, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανόδου και στο υψηλό της 20ης Σεπτεμβρίου είχε σχεδόν τετραπλασιάσει την τιμή, συγκριτικά με το χαμηλό σημείο της μεγάλης κρίσης του 2009.

Η μεγάλη πτώση, που εκφράζονται φόβοι ότι, εάν συνεχισθεί, θα ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερες πωλήσεις από επενδυτές, προκάλεσε έντονες διεργασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς μάλιστα οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, μετά τις πληροφορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί τρόπο να απομακρύνει το διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Επιπλέον, κλίμα ανησυχίας δημιουργεί και το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, λόγω της αντιπαράθεσης του προέδρου με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του σχεδίου του Τραμπ για ένα τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, είχε επαφές το Σαββατοκύριακο με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων τραπεζών (Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo), οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε, τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν επαρκή ρευστότητα.

Σήμερα, ο Μνούτσιν θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας του προέδρου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Fed και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Μνούτσιν διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης του Πάουλ από την Fed. Στην αγορά, είναι κοινή πεποίθηση ότι οι κινήσεις για την αύξηση επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, μπορεί να είναι ένα μεγάλο λάθος της Fed, όμως ακόμη χειρότερη θα γίνει η κατάσταση αν υπάρξει μια πρωτοφανής παρέμβαση του προέδρου για την απομάκρυνση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ