Οι εκτιμήσεις της Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

NEWSROOM
Οι εκτιμήσεις της Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Φωτογραφία: Shutterstock

Σύμφωνα με τον Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μείωσαν τις αποδόσεις παγκοσμίως, και αφαίρεσαν κάθε πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσεις από την Federal Reserve. Η αιφνιδιαστική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εκπληκτικά μικρό άμεσο αντίκτυπο στο ευρώ, το οποίο ωστόσο εντάχθηκε στη γενική ανάκαμψη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Τα νομίσματα των commodities τόσο στο G10 όσο και στις αναδυόμενες αγορές είχαν ιδιαίτερα καλή απόδοση, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων σταθεροποιήθηκαν.

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη θα κυριαρχήσει στις οικονομικές ειδήσεις αυτή την εβδομάδα. Σημαντική θα είναι και η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Και οι δύο θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Το βασικό ερώτημα για τις αγορές είναι πόσο γρήγορα η επιβράδυνση της δραστηριότητας που είναι εμφανής στους περισσότερους οικονομικούς τομείς θα μεταφραστεί σε πτωτική πίεση στα δεδομένα για τον πληθωρισμό. Αυτό θα είναι το βασικό ερώτημα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η Federal Reserve στη συνεδρίασή της του Ιουλίου.

Στερλίνα

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο πήραν σαφή τροπή προς το καλύτερο την περασμένη εβδομάδα. Οι έρευνες οικονομικής δραστηριότητας εξέπληξαν θετικά, και παραμένουν συνεπείς με τη σταθερή ανάπτυξη. Η αγορά εργασίας συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας σε μια υγιή βάση τον Μάιο. Τέλος, ενώ o ονομαστικός πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, ο δομικός πληθωρισμός έχει πλέον υποχωρήσει για δύο διαδοχικούς μήνες. Η στερλίνα δεν αντέδρασε πολύ, κινούμενη κυρίως μαζί με το ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά αυτή η θετική ροή ειδήσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για ένα ράλι τις επόμενες εβδομάδες, ειδικά καθώς η αποτίμηση εξακολουθεί να υποστηρίζει τη στερλίνα.

Ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέπληξε τις αγορές με άνοδο 50 μονάδων βάσης, γεγονός στο οποίο δίναμε πιθανότητα 50%. Η αρχική θετική αντίδραση του νομίσματος κάπως πάγωσε, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να αισθάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν παρείχε αρκετές διευκρινίσεις για το εργαλείο κατά του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού. Παράλληλα, κατήργησε την παροχή ενδείξεων για την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής , μέρος μίας εν πολλοίς αναγκαίας απομάκρυνσης από το να βασίζεται στην ομολογουμένως ανεπαρκή της δυνατότητα προβλέψεων, την οποία έχουμε σχολιάσει συχνά. Αυτή η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με αρνητικές εκπλήξεις στους αριθμούς των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι στάσιμη, περιόρισε τα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου και το κράτησε να κυμαίνεται όχι πολύ μακριά από την ισοτιμία. Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στους δείκτες τιμών καταναλωτή CPI που θα βγουν την Παρασκευή, και οι οποίοι αναμένεται να δείξουν ότι ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί ακόμη στην Ευρωζώνη.

Δολάριο ΗΠΑ

Υπήρξαν αναμφισβήτητα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και εκκινούν από εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να οδηγούν σε επιβράδυνση της στέγασης, αν και οι νέες άδειες ανέγερσης κατοικιών παραμένουν ιστορικά υψηλές. Το πιο ανησυχητικό κατά την άποψή μας ήταν η πτώση των δεικτών PMI σε επίπεδα που συνάδουν με την απόλυτη συρρίκνωση. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εκπλήσσουν συνεχώς με την επιθετική πολιτική τους, δεν αναμένουμε να συμβεί αυτό την τρέχουσα εβδομάδα στη συνεδρίαση Ιουλίου της Federal Reserve, καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης των ΗΠΑ θα είναι αρκετά για να διατηρήσουν την άνοδό της στις 75 μονάδες βάσης. Γενικότερα, πιστεύουμε ότι οι υπερμεγέθεις αυξήσεις επιτοκίων ανήκουν πλέον στο παρελθόν και θα πρέπει να επιστρέψουμε στις 25 ή τις 50 μονάδες βάσης του παρελθόντος μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη του δολαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ