Πώς το πτωτικό κλίμα της αγοράς πλήττει τα κρυπτονομίσματα -Ανάλυση της Profitlevel
Η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι επί του παρόντος εύκολη για τους περισσότερους επενδυτές. Τον Ιούνιο μπήκαμε επίσημα σε μια πτωτική αγορά, ο δείκτης S&P 500 έπεσε ξανά και οι επενδυτές ζημιώνονται για ακόμη μια φορά. Η αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία ως περιουσιακό στοιχείο υποτίθεται ότι ήταν ανθεκτική στις παγκόσμιες επιρροές, γνώρισε επίσης πτώση ρεκόρ. Η εταιρεία ProfitLevel διερευνά τις επιλογές των τρεχόντων επενδυτών.
Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ πλήττεται, μια πτώση του δείκτη S&P 500 στις 13 Ιουνίου επιβεβαίωσε την ύπαρξη bear market για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Οι λόγοι για αυτό είναι ξεκάθαροι, υψηλός πληθωρισμός, ανησυχίες για μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 κατέγραψε πτώση 3,9% στην αρχή της εβδομάδας, ανεβάζοντάς τον σε επίπεδο 21,8% κάτω από το υψηλό ρεκόρ κλεισίματος της 3ης Ιανουαρίου. Αυτή η ταχεία πτώση της τάξης του 20% από τα υψηλά επίπεδα επιβεβαιώνει ότι το bear market είναι εδώ.
Εναλλακτικές επενδύσεις
Σε κάποιες περιόδους όπως αυτές, τα κρυπτονομίσματα υποτίθεται ότι ήταν σωτήρια, αλλά δεν είναι. Το «πλοίο» με αυτού του είδους το περιουσιακό στοιχείο βυθίζεται αυτήν τη στιγμή ταχύτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν τα κρυπτονομίσματα θα επιστρέψουν ξανά στις προηγούμενες αξίες τους. Έχουμε δει υψηλή αστάθεια στο παρελθόν με το Bitcoin, το οποίο στη συνέχεια ανέκαμψε, αλλά πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πράγματι μια επικίνδυνη και ασταθής επένδυση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδύσεις σε ακίνητα εμφανίζονται στο προσκήνιο σήμερα, και θα πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί με αυτήν την εναλλακτική λύση, καθώς οι τιμές θα μπορούσαν να αρχίσουν να πέφτουν. Στην Καλιφόρνια, η αξία των πολυτελών ακινήτων έχει ήδη αρχίσει να πέφτει. Οι πωλήσεις πολυτελών ακινήτων στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 17,8% από έτος σε έτος κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Απριλίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από την πανδημία του κορωνοϊού και υπάρχουν ανησυχίες για το εάν η πτώση θα εξαπλωθεί σταδιακά σε φθηνότερα ακίνητα και στη συνέχεια η τάση μπορεί να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη.
Ο τουρισμός σε άνοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο και πολλοί προορισμοί αναμένουν αυξημένη εισροή. Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να έρθουν στο προσκήνιο και οι αξίες των μετοχών θα μπορούσαν να έχουν ανοδική τάση, τουλάχιστον το καλοκαίρι[1]. Για παράδειγμα, η United Airlines ανέφερε άλμα στην παγκόσμια ζήτηση ταξιδιών. Σε αυτό συνέβαλε η άρση της προϋπόθεσης διάρκειας 17 μηνών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που φτάνουν στη χώρα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για COVID-19. Έτσι, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή σε μια περίοδο πτώσης της αγοράς.
Η ενέργεια και τα εμπορεύματα στην κορυφή
Τα ενεργειακά εμπορεύματα φαίνεται να παρουσιάζουν υψηλή επέκταση και ο ενεργειακός τομέας είναι ο μόνος που έχει διατηρήσει ανοδική τάση. Παρά τις πρώτες θέσεις ανάπτυξης, είναι αμφίβολο εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις κεφαλαίων σε αυτόν τον τομέα, καθώς πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η αγορά εμπορευμάτων είναι ήδη υπερτιμημένη, ενώ άλλοι λένε ότι τους επόμενους μήνες, το πετρέλαιο, για παράδειγμα, θα εξακολουθεί να είναι σε άνοδο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πραγματικά δύσκολο να προβλεφθεί ποιο επενδυτικό αγαθό θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του bear market. Ωστόσο, ιστορικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε ότι μακροπρόθεσμα, σε 10 με 20 χρόνια, οι περισσότερες μετοχές της εταιρείας επέστρεφαν πάντα σε υψηλότερα επίπεδα