Στελέχη εταιρειών που σχετίζονται με κρυπτονομσίματα θα βρεθούν στο Κογκρέσο

Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα/ Φωτογραφία shutterstock

Στελέχη οκτώ μεγάλων εταιρειών κρυπτονομισμάτων κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου στις 8 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα σε αυτούς που κλήθηκαν να εμφανιστούν περιλαμβάνονται η Alesia Haas της Coinbase, ο Jeremy Allaire της Circle και ο ο Braian Brooks της Bitfury. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι της αγοράς των crypto θα ερωτηθούν με αυτό τον τρόπο για τον τομέα τους.

Αμερικανοί πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν ζητήσει μεγαλύτερο έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν από το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ζητήσει αυστηρότερη ρύθμιση του τομέα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τα κρυπτονομίσματα ως «απάτη».

Ο Brain Brooks της Bitfury στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως κορυφαίος τραπεζικός ρυθμιστής υπό την κυβέρνηση Τραμπ και είχε ρόλο στη χάραξη πολιτικής σχετικά με τα crypto.

Οι ανησυχίες για τα crypto σε όλο τον κόσμο

Τα κρυπτονομσίματα δεν είναι νομίσματα με την παραδοσιακή έννοια, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο πληρωμής. Αποθηκεύονται online σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και λειτουργούν περισσότερο ως επενδυτικά οχήματα, συχνά με υψηλό βαθμό μεταβλητότητας.

Αυτό που ανησυχεί τα κράτη σε όλο τον κόσμο είναι το γεγονός ότι η ανωνυμία της πληρωμής με κρυπτονομίσματα σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εγκληματικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών και οι διαδικτυακές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα οι θερμοί υποστηρικτές του τομέα υποστηρίζουν ότι το επιχείρημα για παράκαμψη του νόμου είναι ξεπερασμένο και η καινοτομία στον τομέα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις για τα κρυπτονομίσματα.

Η Κίνα έχει κηρύξει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα παράνομες, μια κίνηση που όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και η Ινδία που ετοιμάζει νέο σχέδιο νόμου. Παράλληλα πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν τον τομέα με προσοχή.

Κόντρα σε όλες τις φωνές που μιλάνε με επιφύλαξη για τα κρυπτονομίσματα, το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι το Bitcoin είναι πλέον νόμιμο μέσο πληρωμής στη χώρα. Μάλιστα ο πρόεδρος του κράτους έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο για το χτίσιμο μιας πόλης Bitcoin στη βάση ενός ηφαιστείου, με όλη τη χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά με το κορυφαίο κρυτπονόμισμα.

Τι κάνουν οι ΗΠΑ

Σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής αρκετοί ιδιώτες κατέχουν κρυπτονομίσματα και οι δήμοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητάνε σχέδια για την ενσωμάτωσή τους. Οι δήμαρχοι σε Μαϊάμι και Νέα Υόρκη φιλοδοξούν να μετατρέψουν τις πόλεις τους σε κέντρα επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων.

Η ακρόαση ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα επικεντρωθεί στις «προκλήσεις και τα οφέλη της χρηματοοικονομικής καινοτομίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Οι άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι που έχουν κληθεί είναι ο ο Sam Bankman-Fried της FTX Trading, ο Chad Cascarilla της Paxos και ο Dennelle Dixon του Stellar Development Foundation.

ΣΧΕΤΙΚΑ