Ebury: Τι πρέπει να προσέξετε αυτή την εβδομάδα στις αγορές

NEWSROOM
Πίνακας με ισοτιμίες νομισμάτων
Εικόνα: Shutterstock

Σε μια εβδομάδα με λίγες αξιοσημείωτες κινήσεις μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων, μια τολμηρή στροφή από τις κεντρικές τράπεζες στην Ανατολική Ευρώπη έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στο Πολωνικό ζλότυ και στο Ουγγρικό φιορίνι και τα έφερε στην κορυφή της κατάταξης.

Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Οι τιμές των commodities υποχώρησαν, γεγονός που έχει την αναμενόμενη επίδραση στα νομίσματα που εξαρτώνται από το πετρέλαιο. Έτσι, το πέσο της Χιλής και η Νορβηγική κορώνα ήταν οι μεγάλοι χαμένοι την περασμένη εβδομάδα. Το πέσο συρρικνώθηκε τόσο από την πτώση της τιμής του χαλκού όσο και από το αβέβαιο αποτέλεσμα των εκλογών για τη συνταγματική συνέλευση στη χώρα.

Παγκοσμίως, η ροή δεδομένων είχε μεγαλύτερη ποικιλία, με κάποιες ενδείξεις αδυναμίας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά την άποψή μας οι καλύτεροι κορυφαίοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσαν έντονη ανάκαμψη και ξεπέρασαν τις προσδοκίες στην Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που επιβεβαιώνει την αισιόδοξη άποψή μας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.
Πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση των δεδομένων για τον πληθωρισμό έχουν πλέον γίνει το κύριο επίκεντρο των αγορών και το συνάλλαγμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης, που αποτελεί το μέτρο πληθωρισμού που προτιμά η FED στις ΗΠΑ, ανακοινώνεται την Παρασκευή. Ακόμη μια έκπληξη προς τα πάνω, θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως.

Η στερλίνα επιβλήθηκε του ευρώ, και αναδείχθηκε το νόμισμα της G10 με την καλύτερη απόδοση την προηγούμενη εβδομάδα. Η ανεργία μειώθηκε τον Απρίλιο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9%, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης PMI παρέμεινε στο πολύ υψηλό επίπεδο 62, δείχνοντας πολύ ισχυρή επέκταση σε όλους τους τομείς. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε, αλλά μέχρι στιγμής μέτρια και εντός των προσδοκιών. Αυτό είναι ένα γενικά θετικό σκηνικό και παραμένουμε αισιόδοξοι για τη στερλίνα, Ωστόσο, θα παρακολουθούμε προσεκτικά, τις ειδήσεις σχετικά με την εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής του COVID ως τον κύριο κίνδυνο για τις προοπτικές για την οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ειδήσεις για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ήταν αδύναμες όπως αναμενόταν, αλλά οι αγορές ξεπέρασαν αυτά τα δεδομένα και ανακουφίστηκαν από την απότομη και απροσδόκητη αύξηση του δείκτη υπηρεσιών PMI, ο οποίος έβαλε τα σύνθετα δεδομένα στο 56,9, το υψηλότερο μέχρι στιγμής στην περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία και προάγγελος των θετικών εξελίξεων για το μέλλον. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για το Μάιο δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αναμένουμε ότι το ευρώ θα σημειώσει αργή άνοδο, καθώς οι αγορές αφομοιώνουν την πραγματικότητα της σύγκλισης των ποσοστών εμβολιασμού και της οικονομικής ανάκαμψης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Ενώ οι τιμές των ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε στενά εύρη, την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Απρίλιο. Εκεί φάνηκε ότι μια μειονότητα μελών δεν βλέπει θετικά τη δραματική μετατόπιση της FED προς την ανοχή στον πληθωρισμό. Προς το παρόν, η αγορά δεν αναμένει μείωση των αγορών κρατικών ομολόγων από την FED έως το 2022. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα τείνει να εκπλήξει προς τα πάνω τους επόμενους μήνες, αλλά συμφωνούμε ότι το πολιτικό ρίσκο για να μετατοπιστεί η FED από τη στάση που δείχνει είναι πολύ υψηλό, προς το παρόν. Ο συνδυασμός των πληθωριστικών πιέσεων και της απροθυμίας της Fed να αποσύρει τα κίνητρα θα συνεχίσει να επιβαρύνει το δολάριο τους επόμενους μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ