Goldman Sachs: Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες

NEWSROOM
Goldman Sachs: Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες
Φωτο: AP Images

Τις επόμενες κινήσεις τους για τη μείωση «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση των κεφαλαίων ανέπτυξαν στην Goldman Sachs οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο του Greek Conference που οργάνωσε την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος.

Η Eurobank, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα της Goldman, προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου επιθετικής μείωσης των NPE’s, η Alpha εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια μεγάλη τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων, η Εθνική χρειάζεται μια έκδοση ομολόγων tier-2 για να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια, ενώ η Πειραιώς θα προχωρήσει σε δύο εκδόσεις, το 2019 και το 2020.
Ειδικότερα,

  • Η Eurobank ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης με την Grivalia και την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων. Μέσα στο α’ τρίμηνο θα υποβάλει στον SSM τα στοιχεία για τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και θα προχωρήσει σε τιμολόγηση της τιλοποίησης. Τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την Grivalia, ενώ το 4ο τρίμηνο θα διατεθούν οι τίτλοι μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine) σε επενδυτές. Η καθαρή λογιστική αξία του SPV, στο οποίο θα μεταβιβασθούν τα δάνεια, αναμένεται να είναι 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,05 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior) και 0,3 δισ. ευρώ στα mezzanine. Η τράπεζα έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τον SSM για τα θέματα της τιτλοποίησης.
  • Η διοίκηση της Alpha προβληματίζεται για την ενδεχόμενη αραίωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων (dilution) σε περίπτωση επιτάχυνσης της μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων, που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, λόγω των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Σε αυτό το πλαίσιο, αν επιτύχει η προσπάθεια της Eurobank για γρήγορη μείωση NPE’s με τιτλοποίηση, η διοίκηση της Alpha εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει ανάλογο σχέδιο, για να εξαλείψει τον κίνδυνο dilution. Η διοίκηση της τράπεζας έδωσε καθοδήγηση για κόστος ρίσκου γύρω στο 1,6-1,7% το 2019, ενώ ενημέρωσε ότι στο νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί δάνειά της ύψους 3 δισ. ευρώ.
  • Η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε ότι θα επιδιώξει πιο σταδιακή μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων σε σχέση με την Eurobank και έδωσε καθοδήγηση για απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 2%, τη διετία 2019-2020. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια με τίτλους Tier 2, για να καλύψει τις απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου, που υποχρεώνει τις τράπεζες να διαθέτουν ένα πρόσθετο «μαξιλάρι» κεφαλαίων, ώστε να αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες.
  • Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει λάβει τελική απάντηση από τον SSM για το πλάνο μείωσης προβληματικών ανοιγμάτων της τριετίας 2019-2021. Σχετικά με το «μαξιλάρι» κεφαλαίων που οφείλει να διατηρεί η τράπεζα για την κάλυψη υποεκτιμημένων κινδύνων (P2R), η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε ότι το 2019 μπορεί να μειωθεί από 3,75% σε 3%. Η τράπεζα σκοπεύει να εκδώσει τίτλους Tier 2 το 2019 και ένα «επιπρόσθετο χρηματοπιστωτικό εργαλείο» μέσα στο 2020, ώστε να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η επενδυτική εκτίμηση της Goldman παραμένει «ουδέτερη» («neutral») για τρεις από τις τέσσερις τράπεζες και συνιστά αγορά μόνο για τη μετοχή της Alpha με τιμή – στόχο 2,45 ευρώ. Αντίστοιχα, για την Eurobank η τιμή - στόχος ορίζεται στα 1,03 ευρώ, για την Εθνική στα 2,76 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,25 ευρώ.


Το σχέδιο Στουρνάρα

Για το σχέδιο Στουρνάρα για τη γρήγορη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων, όλες οι τραπεζικές διοικήσεις, όπως σημειώνει η Goldman, συμφωνούν ότι βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Ορισμένοι τραπεζίτες σημείωσαν ότι ο SSM έχει εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις για το μέγεθος του οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), που προβλέπεται να είναι 40 δισ. ευρώ. Επίσης, τραπεζίτες ανέφεραν ότι η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) μπορεί να συνιστά κρατική βοήθεια, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ