Απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές
Πτώση κατέγραφαν σήμερα οι μετοχές ενώ η τουρκική λίρα κινείτο κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε σοκ στους επενδυτές με την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας.
Η κίνηση του Ερντογάν οδήγησε τη λίρα σε βουτιά έως 15% έναντι του δολαρίου, η πλέον απότομη μεταβολή στην ισοτιμία της από τον Αύγουστο του 2018 όταν οι τουρκικές αγορές βίωναν μία ακόμα από τις περιοδικές τους κρίσεις. «Οι αρχές θα έχουν μόνο δύο επιλογές, είτε θα δεσμευθούν να χρησιμοποιήσουν τα επιτόκια για να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είτε θα επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο Περ Χάμαρλουντ, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην SEB Research. «Δεδομένης της ολοένα και πιο αυταρχικής προσέγγισης που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Ερντογάν, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων φαίνονται η πιο πιθανή επιλογή».
Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα ο ευρωπαϊκός δείκτης των 600 μεγαλύτερων εταιριών να υποχωρήσει στην αρχή της συνεδρίασης κατά 0,5%, μια ηπιότερη αντίδραση σε σχέση με την πτώση κατά 1,5% που κατέγραψε νωρίτερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei.
Οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης με έκθεση στην Τουρκία, όπως η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit, η γαλλική BNP Paribas και η ολλανδική ING, σημείωσαν νωρίτερα πτώση μεταξύ 0,5% και 6%.
Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 1,68%, υπονοώντας ότι κάποιοι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.
Το αμερικανικό δολάριο ήταν σε γενικές γραμμές σταθερό έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων στο 92,022 και κοντά το υψηλό τετραμήνου του 92,50 στο οποίο ανήλθε νωρίτερα αυτό τον μήνα. Το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα οριακά στο 1,1892 δολάριο.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και πάλι, έχοντας χάσει σχεδόν 7% την περασμένη εβδομάδα. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 1% στα 63,94 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 0,9% στα 60,86 δολάρια το βαρέλι.