Φυγή 236 εκατ.: «Μάτωσε» το ΧΑ μετά την «καθαρή» έξοδο

Φωτογραφία: INTIME

Ακατάσχετη... αιμορραγία ξένων κεφαλαίων πλήττει τη χρηματιστηριακή αγορά από τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εξόδου (και μάλιστα «καθαρής»...) της χώρας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, συνολικά έχουν φύγει από την αγορά από τον Αύγουστο έως και τον Νοέμβριο 236 εκατ. ευρώ.

Ο χειρότερος μήνας ήταν, βεβαίως, ο Νοέμβριος, καθώς το rebalancing στο δείκτη MSCI, με την υποβάθμιση τριών από τις τέσσερις μετοχές συστημικών τραπεζών στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, αύξησε τις εκροές ξένων κεφαλαίων στα 131,34 εκατ. ευρώ.

Όμως, και τους προηγούμενους μήνες οι ξένοι απέσυραν κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο: 37,28 εκατ. τον Οκτώβριο, 52,97 εκατ. τον Σεπτέμβριο και 14,32 εκατ. τον Αύγουστο.

Η συνεχής φυγή ξένων κεφαλαίων βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη μεταμνημονιακή πτώση του Γενικού Δείκτη. Η αγορά μπήκε στον Αύγουστο, μήνα της τυπικής εξόδου από το μνημόνιο, με το Δείκτη στις 761 μονάδες, αλλά ο Νοέμβριος τελείωσε με πτώση στις 630 μονάδες, δηλαδή περίπου 17% χαμηλότερα.

Γιατί, όμως, δεν επαληθεύθηκαν οι προσδοκίες πολλών για ένα μεταμνημονιακό ράλι στο Χρηματιστήριο, όπως έχει συμβεί και στις περισσότερες χώρες που βγήκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή από προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ίδια η αρχιτεκτονική της εξόδου («καθαρή» έξοδος, χωρίς προληπτική γραμμή χρηματοδότησης) δημιούργησε αβεβαιότητα, που είχε αντανάκλαση και στη διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων και οι αντανακλάσεις της στην ελληνική, με κυριότερη συνέπεια την αναβολή των σχεδίων για έξοδο της χώρας στην αγορά με έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, ήταν, αναμφίβολα, ένας βασικός παράγοντας που εξηγεί την τακτική «risk off», την οποία ακολουθούν οι ξένοι διαχειριστές, περιορίζοντας την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Επιπλέον, από τη δημοσίευση των «αδύναμων» αποτελεσμάτων 6μήνου των τραπεζών, τον Αύγουστο, άρχισαν να «χτίζονται» αμφιβολίες για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου και, ειδικότερα, για τη δυνατότητα των τραπεζών να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς, χωρίς να χρειασθούν νέα κεφάλαια.

Και για αυτό το αδύναμο σημείο της χρηματιστηριακής αγοράς, η αρχιτεκτονική της «καθαρής» εξόδου δεν είχε απαντήσεις. Τα κεφάλαια που είχαν μείνει από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ και ήταν προορισμένα να ενισχύσουν τις τράπεζες χάθηκαν με τη λήξη του προγράμματος και άργησαν αρκετά να γίνουν επεξεργασίες σχεδίων υποστήριξης των τραπεζών.

Πάντως, στελέχη της αγοράς εκφράζουν προσδοκίες ότι από αυτό το μήνα οι ροές των ξένων κεφαλαίων θα αναστραφούν.

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αντιλαμβάνονται ότι η πρόοδος στις διεργασίες για τα σχέδια υποστήριξης των τραπεζών δεν μπορούν παρά να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ενώ, αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή και διαρκής επιδείνωση της ιταλικής κρίσης, η χώρα θα βγει στην αγορά ομολόγων μέσα στο α' τρίμηνο του 2019.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά την πτώση των τιμών που έφερε ακραία φαινόμενα υποτίμησης σημαντικών μετοχών της αγοράς, οι ξένοι θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε κάποιες νέες τοποθετήσεις τον Δεκέμβριο και, πολύ περισσότερο, τον Ιανουάριο, το μήνα που οι θεσμικοί συνηθίζουν να αυξάνουν τις θέσεις τους στις αγορές (January effect).

ΣΧΕΤΙΚΑ