Αντίδραση στο Χρηματιστήριο κόντρα στη διεθνή πτώση

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κερδίζει το χαμένο έδαφος η Λεωφόρος Αθηνών σε μια πολύ δύσκολη ημέρα για τις διεθνείς αγορές, με το γερμανικό DAX να χάνει 2,70% και τον S&P 500 να έχει ανοίξει με μεγάλη πτώση, κατά 1,40%.

Η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για είσοδο της αγοράς σε ανοδικό κανάλι, καθώς οι τιμές είχαν πιεσθεί υπερβολικά με το rebalancing του δείκτη MSCI και πλέον οι ξένοι διαχειριστές περνούν στην πλευρά των αγοραστών, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω και από τις 645 μονάδες, λίγο πριν τις 14.00, αλλά λίγο πριν το κλείσιμο των τακτικών συναλλαγών και την έναρξη των δημοπρασιών είχε πλησιάσει τις 654 μονάδες, περιορίζοντας τις ημερήσιες απώλειες σε ποσοστό χαμηλότερο από 0,50%.

Η μετοχή του ΟΤΕ, που σημείωνε απώλειες πάνω από 1% το πρωί, έχει γυρίσει σε άνοδο κατά 0,20% και είναι πρώτη σε αξία συναλλαγών (περί τα 6 εκατ. ευρώ), καθώς ξένα funds έσπευσαν να την… ψαρέψουν στα χαμηλά.

Πρώτη σε συναλλαγές από τις τραπεζικές μετοχές είναι η Εθνική, που έχει περάσει καθαρά σε θετικό έδαφος (+0,60%), ενώ η Πειραιώς γύρισε από αρνητική μεταβολή σε άνοδο της τάξεως του 2,30%.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή των ΕΛΠΕ (0,40%), ενώ η Coca Cola HBC έχει περιορίσει σε ποσοστό χαμηλότερο του 1% τις απώλειές της.

Στην αγορά ομολόγων, οι ελληνική τίτλοι κρατούν σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, χωρίς να επηρεάζονται σοβαρά από τη διεθνή αναταραχή, με το 10ετές ομόλογο να διαπραγματεύεται με απόδοση 4,22%.

Όλα αυτά την ώρα που η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς από το άνοιγμα των αγορών στην Ασία έχουν ξεσπάσει ισχυρές πιέσεις, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών ότι η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής Huawei με κατηγορίες για παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν θα επιδεινώσουν εκ νέου τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακωχή 90 ημερών, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του G-20.

ΣΧΕΤΙΚΑ