Πάνω από 300 λογαριασμοί επενδυτών μπήκαν στο 10ετές!
Είναι κάποιες φορές που οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους και δεν χρειάζονται πολλά σχόλια. Μια από αυτές αφορά στη χθεσινή έξοδο στις αγορές, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι εν μέσω της αβεβαιότητας του κορωνοϊού και της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας στη γεωπολιτική σκακιέρα, έπεσαν στο τραπέζι προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 7,6 φορές, ξεπερνώντας τελικά τα 18 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ ήταν έτοιμος να πατήσει το κουμπί από τις 20 Ιουλίου κιόλας, δηλαδή μόλις ένα μήνα μετά την έκδοση του 10ετούς κι αφού είχε λίγο ως πολύ ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Όμως, λίγο η αύξηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά- που τελικά ουδόλως επηρέασε τη συμπεριφορά των επενδυτών- λίγο η θερινή ραστώνη που άρχισε να παρασύρει τις αγορές σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, αποφασίστηκε τελικά η έξοδος στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ή στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Όπερ κι εγένετο.
Η τελική απόφαση για την επανέκδοση του 10ετούς ελήφθη όταν ξεκαθαρίστηκε ότι η Ισπανία τελικά δεν θα χτυπήσει τώρα την πόρτα των αγορών, αλλά κι όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς “τσίμπησε” ελαφρώς σε σχέση με την αντίστοιχη του ιταλικού, καθιστώντας έτσι τον ελληνικό τίτλο σαφώς ελκυστικότερο. Και κάπως έτσι η Ελλάδα βγήκε πρώτη- μετά το καλοκαιρινό... διάλειμμα- και σήκωσε όλο το χαρτί. Πάνω από 300 λογαριασμοί συμμετείχαν στη διαδικασία και ουδείς πτοήθηκε όταν το αρχικό guidance της απόδοσης “ψαλιδίστηκε”. Τουναντίον.
Λίγο πριν κλείσει το βιβλίο προστέθηκαν στο τραπέζι πάνω από 2 δισ ευρώ, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τα δεδομένα. Ως τότε, το επιτόκιο διαμορφωνόταν στο 1,22% αλλά το “χοντρό” μπάσιμο θεσμικών επενδυτών έφερε διπλή ανατροπή: 1) ο ΟΔΔΗΧ που προσανατολιζόταν στην άντληση 2 δισ ευρώ, τελικά πήρε 2,5 δισ ευρώ για να μην αφήσει κανέναν “πελάτη” παραπονεμένο, έχοντας τα μάτια στραμμένα ήδη στην επόμενη έξοδο, που μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του έτους 2) η απόδοση “βούτηξε” ακόμα χαμηλότερα, στο 1,187%, με το 10ετές να διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά γύρω στο 1,13%.
Το μεγάλο κέρδος, για μια ακόμα φορά, ήταν η σταθερά υψηλή συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών, των αποκαλούμενων real money investors, οι οποίοι πήραν τη μερίδα του λέοντος της έκδοσης. Fund managers, εμπορικές και κεντρικές τράπεζες αλλά και συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά ταμεία επένδυσαν στον ελληνικό τίτλο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε κάθε νέα έκδοση ενισχύεται η παρουσία των “δύσκολων” Βόρειων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Όσο για τα hedge funds, που μονοπωλούσαν άλλοτε τις εκδόσεις, περιορίστηκαν στο 8%, παρά το ότι προσφέρουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια.