Η συνάντηση Τραμπ-Σι φέρνει επιφυλακτικότητα στις αγορές

NEWSROOM
ευρωαγορές

Πτωτικά κινείται και πάλι το πετρέλαιο, ύστερα από τον χειρότερο μήνα της δεκαετίας, ενώ επιφυλακτικό ήταν το κλίμα στις περισσότερες μεγάλες αγορές ενόψει της συνάντησης το σαββατοκύριακο μεταξύ του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου.

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι ξεκίνησαν την ημέρα τους σε αρνητικό έδαφος μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από ανακοινώθηκαν στην Κίνα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, και ο βρετανικός FTSE 250, που είναι περισσότερο επικεντρωμένος στην εγχώρια αγορά, οδεύουν προς τον τέταρτο συνεχή μήνα απωλειών. Για τον DAX είναι το χειρότερο πτωτικό του σερί από τα τέλη του 2008. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, ωστόσο, ήταν το πετρέλαιο και η Apple, που τον Νοέμβριο σημείωσαν βουτιά 21% και 18% αντίστοιχα, καταγράφοντας τον χειρότερο μήνα τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία.

Το δολάριο ήταν ενισχυμένο καθώς οι αγορές περιμένουν με νευρικότητα το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων στον κόσμο οικονομιών – του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ - που θα μπορούσε να καθορίσει το εάν θα κλιμακωθούν περαιτέρω οι μεταξύ τους εμπορικές εντάσεις.

Οι αγορές μπορεί να έχουν ένα ευμετάβλητο Δεκέμβριο, εάν ο Τραμπ και ο Σι δεν καταφέρουν να αποκλιμακώσουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο στις συζητήσεις αυτού του σαββατοκύριακου στην Αργεντινή.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα ενίσχυσαν τη νευρικότητα, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη του τεράστιου μεταποιητικού τομέα στην Κίνα επιβραδύνθηκε αυτό τον μήνα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

«Δεν είναι μια καλή χρονιά για την πολυμέρεια», δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters για τις προοπτικές ενός ανακοινωθέντος της G20 στο τέλος της συνεδρίασης το Σάββατο. Οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ, πολύ δύσκολες».

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 0,2%, με τις κορεατικές μετοχές να αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες της ανόδου αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,4%, ενώ τα κινεζικά blue-chips ενισχύθηκαν κατά 1%.

Στις αγορές πετρελαίου, το αργό άρχισε και πάλι να υποχωρεί, αφού προσπάθησε να σταθεροποιηθεί.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συνεδριάζουν στη Βιέννη στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό σημείωσαν νωρίτερα πτώση περίπου 0,6%, στα 59,51 δολάρια και τα 51,38 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ