Η συμφωνία των Βρυξελλών φέρνει τους επενδυτές στην Ευρώπη
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία δίνει με δημοσίευμά του στις οικονομικές του σελίδες το αμερικανικό δίκτυο, CNN, το οποίο τονίζει ότι οι επενδυτές που κοιτούν προς την Ευρώπη για ευκαιρίες καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψη από την πανδημία, πλέον έχουν έναν ακόμα λόγο για να ρίξουν χρήματα στην περιοχή.
Όπως τονίζει το έγκυρο δίκτυο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο στήριξης – μαμούθ μετά από σχεδόν πέντε ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αναγκάσει τις Βρυξέλλες να βγουν στις αγορές για 750 δισ. ευρώ, αποτελείται από 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν με τη μορφή δανείων.
Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τα 500 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις που ζητούσε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως το ποσό μειώθηκε ώστε να ηρεμήσουν οι ανησυχίες των οικονομικά συντηρητικών βόρειων χωρών – της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας – γνωστές ως οι «τέσσερις φειδωλοί».
Όμως, όπως υποστηρίζει το CNN, η συμφωνία αυτή είναι και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας, καθώς και ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής συνεργασίας, που οι επενδυτές αποζητούν εδώ και καιρό.
«Με τη μεγαλύτερη στην ιστορία ένδειξη διασυνοριακής αλληλεγγύης, η ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό σήμα εσωτερικής ενότητας», τόνισε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Berenberg Bank, σε σημείωμα προς τους πελάτες του. Πρόσθεσε δε ότι «βραχυπρόθεσμα, η εμπιστοσύνη είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας από τα ίδια τα κεφάλαια».
Ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι η συμφωνία θα δώσει ώθηση και στις τιμές των μετοχών, καθώς πιστεύουν ότι οι τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι υποτιμημένες σε σχέση με τους αμερικανικούς δείκτες.
Οι επενδυτές είναι επίσης πολύ ευχαριστημένοι από τη συμφωνία, καθώς θεωρούν ότι μπαίνουν τα θεμέλια μίας άνευ προηγουμένου συνεργασίας μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και θα ηρεμήσει τις ανησυχίες σχετικά με το υψηλό χρέος κάποιων χωρών, όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία.
Όπως τονίζει το CNN, η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγαίνει να δανείζεται μεγάλα ποσά από τις αγορές για πρώτη φορά, με ορίζοντα αποπληρωμής το 2058.
«Το πακέτο σπάει τα στεγανά που εμπόδιζαν τη μεγαλύτερη ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ, το μεγάλο βήμα μπροστά, είκοσι χρόνια μετά την ευσαγωγή του ευρώ», δηλώνει ο Mujtaba Rahman, γενικός διευθυντής για ευρωπαϊκά θέματα της Eurasia Group.
Πολύ καλό σημάδι θεωρείται και το γεγονός ότι η Γερμανία και η Γαλλία – οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της περιοχής – συνεργάστηκαν στενά στην αρχική πρόταση.
Το CNN καταλήγει τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε με στόχο τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών, κάποιοι ανησυχούν για την εφαρμογή της. Τα χρήματα δε θα είναι διαθέσιμα πριν το 2021, ενώ τα περισσότερα κεφάλαια θα διατεθούν το 2022, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι υπάρχει καθυστέρηση.
Τέλος, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία ίσως να μην καταλήξει να είναι ένα βήμα μπροστά προς τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίησης, επισημαίνοντας τη δήλωση Ρούτε ότι «είναι για μία φορά» και «για περιορισμένο χρόνο». Μένει να δούμε αν το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντέξει στο χρόνο…