Η μεγάλη έξοδος… σκελετών από το ΧΑ
Ως συντηρητής … «σαπακίων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ΧΑ. Οι πρόσφατες διαγραφές 12 εισηγμένων επιβεβαιώνουν, αφενός, τη ματαιότητα προσδοκιών... νεκρανάστασης εταιρειών με χρόνια και δραματικά προβλήματα, αφετέρου την ανελαστικότητα των διαδικασιών, που δεν επιτρέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνεται ένα ξεσκαρτάρισμα των εισηγμένων.
Σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό κανονισμό, η παρατεταμένη αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών μιας εταιρείας αποτελεί βασικό παράγοντα ώστε αυτή να διατηρεί, έστω τυπικά, τον τίτλο της «εισηγμένης». Το ΧΑ δίνει σε πρώτη φάση ένα εξάμηνο περιθώριο ώστε να πεισθεί ότι η εταιρεία θα μπορέσει να ξαναβρεί το βηματισμό της και από κει και πέρα μπορεί το εν λόγω διάστημα να ανανεωθεί. Για πόσες φορές όμως;
Πάντως από τις ανακοινώσεις των εταιρειών που διεγράφησαν πρόσφατα, λόγω πίεσης των διοικήσεων από τις αρχές του χρηματιστηρίου, φαίνεται ότι το ΧΑ έως και εθελοτυφλούσε για την πορεία των εταιρειών και τη δεδομένη ανυπαρξία προοπτικής. Αρκεί λοιπόν να δούμε τα προφίλ των εταιρειών που διεγράφησαν για να κατανοήσουμε την αργοπορία των χρηματιστηριακών αρχών να λάβουν σχετικά άμεσες αποφάσεις προφυλάσσοντας και το επενδυτικό κοινό από πιθανές επιπλοκές από ψεύτικες ελπίδες.
Με βάση την τελευταία απόφαση από τα ΧΑ διαγράφονται οι μετοχές των εταιριών: ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Β.Ε.Ε., ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.. ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε., ΒΑΛΚΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.E., ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΤΕΒΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε., ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε., ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε., T ΒΑΝΚ Α.Τ.Ε. και ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.
Ειδικότερα:
ALTEC
Οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονται σε αναστολή από την 1η Δεκεμβρίου καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε κρίνει ότι υπήρχαν λόγοι υποψίας ότι οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1.1.2015-30.09.2015, που δημοσιοποιήθηκαν την 30.11.2015, δεν είχαν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ Είχε προηγηθεί μακροχρόνια περίοδο σε επιτήρηση των μετοχών ενώ είχε προηγηθεί και αναστολή το 2003. Η Διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι δεν διαφαίνονται οι πρόσφορες εκείνες συνθήκες για την ένταξη των μετοχών της εταιρείας εκ' νέου σε διαπραγμάτευση καθότι δεν έχουν εκλείψει ακόμα οι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία περιήλθε στην συγκεκριμένη κατάσταση.
ΑΛΚΟ
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ανεστάλη την 1η Απριλίου 2015. Οι μετοχές της τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή τότε λόγω των διαπιστώσεων που προέκυπταν από τα γραφόμενα στις οικονομικές καταστάσεις τις οποίες η εταιρεία αν και καθυστερημένα εξακολούθησε να δημοσιεύει. Η τελευταία πρόσφατη ανακοίνωσή της βέβαια αναφερόταν στην αδυναμία της να αποτρέψει τη διαγραφή των μετοχών κάτι το οποίο φυσικά ήταν αναμενόμενο αφού ήδη η βασική της βιομηχανική μονάδα είχε βγει στο σφυρί.
ΑΤΤΙ ΚΑΤ
Η αναστολή των μετοχών της εταιρείας αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2015 λόγω μη δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων πρώτου τριμήνου. Εκ τότε η τελευταία της ανακοίνωση στο ΧΑ αναρτήθηκε το Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς .
ΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΒΑΛΚΑΝ
Από τις 30 Αυγούστου το 2013 βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές του ομίλου της Μηχανικής λόγω της μη ανακοίνωσης οικονομικών καταστάσεων. Είχε προηγηθεί η ίδια διαδικασία σε προηγούμενος έτος, ενώ τελικά η διοίκηση παραδέχτηκε πιεζόμενη από το ΧΑ ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα για να παραμείνει εισηγμένη.
ΕΔΡΑΣΗ
Ακριβώς μια 6ετία συμπληρώνει η Έδραση Ψαλίδας όπου οι μετοχές της είναι καθηλωμένες λόγω αναστολής. Η διοίκηση απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του ΧΑ αναφέρει ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε σε συνεργασία με τις πιστώτριες Τράπεζες, οδήγησαν στην Διαδικασία Εξυγίανσης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα και πως γενικότερα η εταιρεία δεν είναι σε θέση υποβολής αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις. Πάντως μέχρι και το 2017 έχουν δημοσιοποιηθεί οικονομικές καταστάσεις.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Από τις 3 Ιουνίου 2015 βρίσκονται «εκτός ταμπλό» οι μετοχές των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών λόγω μη δημοσίευσης της οικονομικής κατάστασης της περιόδου 1.1 - 31.3.2015. Η διοίκηση παραδέχτηκε επίσης με ανακοίνωσή της ότι δεν έχει καταφέρει αναδιάρθρωση του δανεισμού της κι ως εκ τούτου δε δύναται να αιτηθεί επαναδιαπραγμάτευση. Η προηγούμενη ανακοίνωση προς το ΧΑ ήταν το Σεπτέμβριο του 2015.
ΕΒΖ
Γνωστά τα προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης τα ποία την οδήγησαν εκτός ταμπλό τον Μάρτιο του 2016. Η τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τα προβλήματα λειτουργίας καθώς μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «Η υφιστάμενη κατάσταση της οικονομικής θέσης της ΕΒΖ ΑΕ αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων που έχουν καταστεί αρνητικά ως συνέπεια των συνεχώς ζημιογόνων αποτελεσμάτων των τελευταίων 11 ετών, ενώ ζημιογόνα θα είναι και η χρήση που έληξε στις 30.6.2018. Με δεδομένα τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τη ζημιογόνα λειτουργία της, η εταιρία έχει περιέλθει σε θέση αδυναμίας εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ».
ΤΕΞΑΠΡΕΤ
Η αρχαιότερη αναστολή! Από τον Μάρτιο του 2011 οι μετοχές του βαφείου δεν διαπραγματεύονται στο ΧΑ και με την πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης για οκτώ και πλέον χρόνια που συνεχίζεται στη χώρα μας η εταιρεία μας πιστεύει ότι δεν θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στο μέλλον για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Το Διοικητικό Συμβούλιο διαχρονικά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες- μετά την παύση της παραγωγικής δραστηριότητας – να βρεί διάφορες επενδυτικές λύσεις, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν προσφέρθηκαν αξιόπιστες προτάσεις. Η προηγούμενη ανακοίνωσή της ήταν το 2015.
ΤΡΟΠΑΙΑ
Η μετατροπή σε εταιρεία συμμετοχών και η αλλαγή επωνυμίας της Σάνυο σε Τρόπαια, δεν κατάφεραν να την αποτρέψουν από το μαρασμό. Η εταιρεία βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών από τον Απρίλιο του 2012 και με βάση την τελευταία της ανακοίνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών και της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει την τελευταία δεκαετία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη για την ανάκαμψη αυτής και του ομίλου. Πάντως αν και με καθυστερήσεις η εταιρεία ήταν τυπική στις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης στοιχείων.
ΤΤ – Τ ΒΑΝΚ
Απορίας άξιο είναι για πιο λόγο οι μετοχές των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκονταν - αν και σε αναστολή ακόμη μεταξύ των εισηγμένων. Το μεν ΤΤ βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από τον Αύγουστο του 2012 με την τελευταία χρηματιστηριακή ανακοίνωση να χρονολογείται το 2013 ενώ ήταν υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ενώ οι μετοχές της T BANK ανεστάλησαν τις 30 Νοεμβρίου του 2011, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση περί αναβολής συνέλευσης που θα αποφάσιζε τη συγχώνευσή της με το ΤΤ.