Εκδοση 10ετούς ομολόγου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
Αισιόδοξο είναι το οικονομικό επιτελείο για άντληση τουλάχιστον 2-2,5 δις ευρώ από το νέο 10ετές ομόλογο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την έκδοση του 7ετούς, ο σχεδιασμός των τεχνοκρατών του ΟΔΔΗΧ προέκρινε μια ακόμα έκδοση στην εβδομάδα 15-19 Ιουνίου. Ωστόσο, η ανακοίνωση για Σύνοδο Κορυφής στις 19 του μήνα, με βασικό θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, λειτούργησε ως καταλύτης, έτσι ώστε η έκδοση του νέου 10ετούς να επισπευσθεί κατά μία εβδομάδα λόγω των εντάσεων που αναμένονται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών.
Αυτή ακριβώς η… διαβολοβδομάδα είναι που προβλημάτισε όσες χώρες βγαίνουν συχνά- πυκνά στις αγορές και αποφάσισαν και αυτές να βγουν νωρίτερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ισπανίας, που όχι μόνο «τράβηξε» πιο μπροστά προγραμματισμένη της έκδοση, αλλά πλέον πάει για 20ετές ομόλογο. Έτσι, σε αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε, πέρα από την Ελλάδα, θα βγουν στις αγορές η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Δανία εκτιμώντας ότι το κλίμα θα ηλεκτρίζεται όσο πλησιάζουμε προς τη Σύνοδο Κορυφής. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι χθες η Κ. Λαγκάρντ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αν και ανέδειξε το ειδικό βάρος της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις, έτσι ώστε να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και να μη διαχυθούν οι κίνδυνοι μεγαλύτερων επιπτώσεων στην οικονομία.
Ωστόσο, οι Έλληνες τεχνοκράτες εκτιμούν ότι οι προσφορές για το ελληνικό «χαρτί» θα είναι τέτοιες, που η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει 2 ή 2,5 δις ευρώ από το «καλάθι» των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Στην περίπτωση που οι προσφορές ανέβουν στα επίπεδα προηγούμενων εκδόσεων, το ποσό που θα αντληθεί ενδεχομένως να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ, πάντα συνυπολογίζοντας το «καλάθι» των επενδυτών. Όσον αφορά στο επιτόκιο, παρά το ότι δεν είναι η βασική προτεραιότητα, με δεδομένο ότι οι προσφορές για το αντίστοιχο ιταλικό κινούνται γύρω στο 1,51%- 1,52%, είναι προφανές ότι το ελληνικό θα κινηθεί λίγο ψηλότερα.
Παρά τα θετικά μαντάτα από την ΕΚΤ, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ο σχεδιασμός του δανειακού προγράμματος δεν μεταβάλλεται κι αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του έτους υπολογίζεται να αντληθούν από τις αγορές γύρω στα 8-9 δις ευρώ. Το γεγονός, βέβαια, ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει, πλέον, ελληνικό Χρέος ως 27 δις ευρώ- έχει ήδη αγοράσει περί τα 5 δις ευρώ- σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα θα καλύπτεται από την «ομπρέλα» της Φρανκφούρτης για περίπου 2,5 χρόνια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα επιτόκια των εκδόσεων.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το… σίριαλ με τα δάνεια του ESM. Παρ’ ότι οι αξιωματούχοι του Ευρωμηχανισμού κάνουν… μασάζ στις κυβερνήσεις- ειδικά του Νότου- για να ζητήσουν αυτά τα δάνεια προσφέροντας αρνητικά επιτόκια, όλοι φαίνεται ότι έχουν τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό: το στίγμα που ενδεχομένως συνεπάγεται μια τέτοια πιστωτική γραμμή. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ο προβληματισμός είναι πολιτικός, όχι όμως αδικαιολόγητος, καθώς παραμένουν οι «γκρίζες» ζώνες για την παρακολούθηση αυτών των δανείων και κάπως έτσι όλοι περιμένουν να κάνει την πρώτη κίνηση κάποιος άλλος, σε ένα ιδιότυπο chicken game.