Aegean: Αναβολή… πτήσης για το ομόλογο 200 εκατ. ευρώ
Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα επιχειρήσει εκ νέου η Aegean Airlines να… απογειώσει την έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της αγοράς ομολόγων του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς η αρχική διερεύνηση της ζήτησης δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, η αρχική διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις δύο τράπεζες που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την έκδοση (Eurobank και Πειραιώς) έδειξε ότι, στις παρούσες συνθήκες, θα ήταν δύσκολο να απορροφηθεί από το εγχώριο επενδυτικό κοινό μια έκδοση τόσο μεγάλου μεγέθους και με σχετικά χαμηλό κουπόνι, στο 3,50%.
Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κορυφαίας εγχώριας αεροπορικής εταιρείας δεν είναι επείγουσες, η προσπάθεια για την προώθηση της έκδοσης αναμένεται να επαναληφθεί στις αρχές του 2019, πάντα σε συνάρτηση και με τις συνθήκες που θα διαμορφώνονται στην αγορά.
Η άντληση χρηματοδότησης από την Aegean συνδέεται με τη συμφωνία παραγγελίας 30 νέων αεροσκαφών από την Airbus, με option αγοράς άλλων 12. Η διοίκηση της Aegean έχει τονίσει ότι για τη χρηματοδότηση του deal, το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει τα 5 δισ. δολ. με βάση τις τιμές του τιμοκαταλόγου της Airbus, δεν θα χρειασθεί να αντλήσει κεφάλαια από τους μετόχους ή τις τράπεζες, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της θα χρηματοδοτηθεί από εξειδικευμένες εταιρείες αγοράς και μίσθωσης αεροσκαφών (lessor companies).
Στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχείρημα της Aegean επιβεβαιώνουν την επενδυτική επιφυλακτικότητα του εγχώριου επενδυτικού κοινού, που δεν συνδέεται μόνο με τις ευρύτερες μακροοικονομικές συνθήκες (αδυναμία πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στην αγορά, ιταλική κρίση, αστάθεια στα χρηματιστήρια κ.ο.κ.).
Όπως λέγεται, οι σοβαρές και συνεχείς απώλειες που έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες επενδυτές δυσκολεύουν σοβαρά τις προσπάθειες και για την άντληση κεφαλαίων από υγιείς εταιρείες μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων του ΧΑ.
Αντίθετα, το καλοκαίρι του 2017, όταν ήταν ακόμη ισχυρές οι προσδοκίες για χρηματιστηριακή ανάκαμψη μετά την έξοδο της χώρας από πρόγραμμα σταθεροποίησης, η αγορά και των εταιρικών ομολόγων είχε καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, όπως η έκδοση τίτλων από τον Όμιλο Μυτιληναίου, με υπερκάλυψη κατά 147% της έκδοσης των 300 εκατ. ευρώ.