Το κραχ του πετρελαίου πλήττει τις διεθνείς αγορές

NEWSROOM
Το κραχ του πετρελαίου πλήττει τις διεθνείς αγορές
AP Images

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, μία ημέρα αφού οι τιμές του αμερικανικού αργού βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία, ενώ τα απαισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα τόνισαν τις ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων καθώς οι επενδυτές απέφευγαν στοιχεία ενεργητικού που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, All Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,8%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν πτωτικά την πορεία των ασιατικών αγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να σημειώνει απώλειες σχεδόν 2% τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Η χθεσινή ιστορική βουτιά της τιμής του αμερικανικού πετρελαίου είναι το αποτέλεσμα των αυξανόμενων αποθεμάτων αργού και της εξάντλησης του αποθηκευτικού χώρου καθώς τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού έπληξαν την παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων.

Το σαουδαραβικό χρηματιστήριο και αυτά άλλων χωρών του Κόλπου κινήθηκαν πτωτικά σήμερα ύστερα από τη βουτιά στην τιμή του αμερικανικού πετρελαίου. Ο Tadawul, ο δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο του Ριάντ, το σημαντικότερο στον αραβικό κόσμο, σημείωσε πτώση 2,1% στην έναρξη των συναλλαγών προτού αντιστρέψει μέρος των απωλειών του. Στην πρώτη περίπου ώρα της συνεδρίασης, κατέγραψε πτώση 0,9%. Η τιμή της μετοχής του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,3%.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να ανακοινώνονται στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις ότι η πανδημία πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προβλέπει τώρα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2020 ενώ η Νότια Κορέα οδεύει προς τη μεγαλύτερη συρρίκνωση πρώτου τριμήνου από το 2008, με τα τελευταία στοιχεία να αποτυπώνουν βουτιά κατά σχεδόν ένα τρίτο στις εξαγωγές τις πρώτες 20 ημέρες του Απριλίου.

Το ευρώ κατέγραφε πτώση έναντι του δολαρίου ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της νότιας Ευρώπης κινούνταν κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδά τους ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί το πώς θα προσπαθήσει η ΕΕ να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ