eTrader: Πρωτοφανής στήριξη με στόχο την ανάκτηση των αγορών
Του Δημήτρη Γκομούζα, Ανώτερου Αναλυτή eTrader
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον νέο κορωνοϊό. Η ΕΚΤ, την ίδια στιγμή, ενέκρινε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση ανάγκης.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημειώθηκε το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» που έχει να πραγματοποιηθεί από τη μεγάλη κρίση του 2008, με την απότομη πτώση του S&P 500 και όλων των άλλων μεγάλων δεικτών. Η πτώση επηρεάστηκε από δύο παράγοντες που συμπίπτουν: τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού έξω από τα σύνορα της Κίνας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου που συνδέεται με την απότομη αλλαγή της πολιτικής παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.
Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στο σπίτι τους και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται σε σύγχυση λόγω του ιού, ο οποίος είχε προκαλέσει σχεδόν κατάρρευση στην Κίνα, "το εργοστάσιο του κόσμου".
Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς χρηματοπιστωτική κρίσης του 2008-2009, οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο συντριπτικές. Προέβλεπαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανέκαμπτε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Τελικά σταθεροποιήθηκε πολύ αργότερα. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε μία από τις μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ανάπτυξης. Αυτή η περίοδος έχει όμως τώρα παρέλθει.
Σήμερα, κάθε σενάριο είναι απρόβλεπτο λόγω του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος ιός έχει επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στις αερομεταφορές, τον τουρισμό και τις αγορές πετρελαίου. Ο στόχος του 2020 για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτές τις βιομηχανίες παγκοσμίως θα είναι να επιβιώσει από την κρίση. Η οικονομική διάσωση ύψους 50 δισ. δολαρίων στη Boeing και ακόμη 60 δισ. δολαρίων σε άλλες αεροπορικές εταιρείες αποτελούν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα έξοδα των ΗΠΑ.
Εκτός από όλα τα τρέχοντα μέτρα, υπάρχει ακόμα ένα πακέτο μέτρων ώθησης που ετοιμάζεται στις ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες του ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση, ωστόσο το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 τρισεκατομμύριο. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων, περικοπές φόρου μισθωτών υπηρεσιών, πιστωτικές διευκολύνσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Η κυβέρνηση Τραμπ διαπραγματεύεται περαιτέρω την άμεση πληρωμή 1.000 δολαρίων σε κάθε φορολογούμενό της, ποσό που αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στις μηνιαίες δαπάνες για ενοίκιο, τρόφιμα και άλλες ανάγκες των Αμερικανών.
Παρόμοιο αλλά μικρότερο σχέδιο τόνωσης δημιουργήθηκε τελευταία φορά το 2008, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε ως στόχο να τονώσει την οικονομία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το ποσό του πακέτου ήταν 700 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην ΕΕ, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα και τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη. Η ΕΚΤ επέκτεινε την αγορά περιουσιακών στοιχείων της σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η τράπεζα διεύρυνε τη μηνιαία αγορά ομολόγων της από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Δύο προγράμματα αγοράς ομολόγων εφαρμόστηκαν τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Για πρώτη φορά, η αγορά θα περιλαμβάνει και το ελληνικό χρέος, το οποίο έχει σταματήσει λόγω ανεπαρκών αξιολογήσεων. Επί του παρόντος, υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Το σχέδιο ενδέχεται να ανέλθει σε 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Αν και πολύ πιο μαζικά μέτρα εφαρμόζονται τώρα από ό, τι το 2008, οι αναλυτές του eTrader αναμένουν ότι η προσωρινή κρίση θα προκαλέσει λιγότερο επώδυνες και μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Μπορούμε ακόμη και να δούμε ισχυρές καθημερινές ανακτήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών να ανταποκρίνονται στις πολιτικές που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Προηγούμενες περιπτώσεις πανδημιών ή φυσικών καταστροφών αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στα κέρδη συνήθως εμφανίζεται σύντομα.