Ebury: Πόσο θα πλήξει ο κορωνοϊός τις αγορές συναλλάγματος;
*Του Matthew Ryan, Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν το 2019 από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία νομισμάτων.
Οι ειδήσεις και τα πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες είναι γεμάτα ανησυχίες για την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα.
Δεν έχουν άδικο: έχουν αναφερθεί περίπου 43.000 κρούσματα του φονικού ιού σε όλο τον κόσμο, σε 28 χώρες, ενώ έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 νεκροί. Περίπου 60.000.000 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα, ενώ ορισμένοι από τους πολυσύχναστους οδικούς κόμβους σε αστικές περιοχές της Κίνας είναι σχεδόν άδειοι. Ο ιός «χτύπησε» την Κίνα στο πιο σημαντικό διάστημα του έτους για τα ταξίδια, τον τουρισμό και το λιανεμπόριο, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας θα είναι σοβαρές.
Κατά την περίοδο των διακοπών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς πραγματοποιούνται περίπου 3 δισεκατομμύρια ταξίδια. Πρόκειται για την εποχή με τις περισσότερες μαζικές μετακινήσεις στον κόσμο σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι προειδοποιήσεις για την εξάπλωση του ιού φρέναραν τις μετακινήσεις αλλοδαπών επισκεπτών, σταμάτησαν τα επαγγελματικά ταξίδια και εμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών. Οι κλάδοι των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου καθώς και ο ξενοδοχειακός είναι ανάμεσα σε εκείνους που πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από την επιδημία, ενώ οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι λιγότερο σοβαρές από ό, τι εάν η επιδημία ξεσπούσε σε άλλη περίοδο, δεδομένου ότι εργοστάσια και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα είχαν ήδη προγραμματίσει να κλείσουν κατά τη διάρκεια της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η πλειοψηφία προγραμμάτισε διακοπές από δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Ως συνέπεια, ο δείκτης PMI της Caixin για τον Ιανουάριο συγκρατήθηκε και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50, που σημαίνει ανάπτυξη. Έτσι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πλέον το θέμα δεν είναι εάν η κινεζική οικονομία θα επηρεαστεί ή όχι από την επιδημία, αλλά σε ποιον βαθμό. Ο οίκος αξιολόγησης S & P είναι ένας από τους πολλούς που έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψη ανάπτυξης για την Κίνα το 2020 τις τελευταίες ημέρες, σε 5% από 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του.
Όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης των αγορών, οι μετοχές «προσγειώθηκαν» απότομα, καθώς οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου υπέρ των κρατικών ομολόγων χαμηλότερου κινδύνου. Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε τέσσερα χρόνια, όταν οι αγορές άνοιξαν ξανά μετά τις διακοπές του Νέου Έτους. Η συγκεκριμένη πρώτη συνεδρίαση του έτους έκλεισε περίπου 8% χαμηλότερα από ό, τι ξεκίνησε (Σχεδιάγραμμα 1).
Σχεδιάγραμμα: Shanghai Composite Index (Φεβρουάριος ‘19 - Φεβρουάριος ‘20)
Στην αγορά συναλλάγματος, οι επενδυτές αντέδρασαν όπως θα αναμενόταν: στράφηκαν σε «ασφαλή καταφύγια», πουλώντας νομίσματα από χώρες των οποίων η οικονομία βασίζεται περισσότερο στη ζήτηση από Κίνα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε στο γιεν Ιαπωνίας, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιόδους αβεβαιότητας επενδυτών ή άγχους στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο κατά 1,5% στο δεύτερο εξάμηνο του Ιανουαρίου, περίπου 108 μονάδες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Σχεδιάγραμμα 2: Δολάριο / Γουάν (Φεβρουάριος ’19 – Φεβρουάριος ’20)
Πηγή: Refinitiv Datastream, 10/02/2020
Δεν ήταν έκπληξη οι απώλειες που σημείωσε το γουάν, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο 7 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ συμπαρέσυρε ορισμένα άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, ιδίως εκείνα της Ασίας. Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν επίσης απότομα, σχεδόν 20% από την αρχή του έτους, αντανακλώντας τη σημασία της Κίνας για την παγκόσμια ζήτηση του αγαθού. Αυτό οδήγησε σε υποτίμηση σε πολλά από τα νομίσματα που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, όπως το δολάριο του Καναδά και η νορβηγική κορώνα. Επηρεάστηκαν επίσης τα νομίσματα των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική ζήτηση από την Κίνα, όπως το δολάριο της Αυστραλίας.
Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, βλέπουμε ότι η αγορά συναλλάγματος παρέμεινε ως επί το πλείστον αξιοσημείωτα σταθερή. Στην πραγματικότητα, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια χαλάρωση στην ένταση των νομισματικών κινήσεων που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάκαμψης στο γουάν, φτάνοντας περίπου στο επίπεδο που ξεκίνησε το έτος. Οι αγορές μετοχών έχουν επίσης ανακάμψει. Οι δείκτες S & P 500 και Dow Jones κινούνται σε υψηλά έτους, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχει σταθεροποιηθεί μετά το ξεπούλημα που σημειώθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες γύρω από τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του ιού υποβαθμίζονται.
Οι επενδυτές έχουν καθησυχαστεί κάπως από το γεγονός ότι ο ιός έχει παραμείνει ως επί το πλείστον μέσα στην Κίνα. Από τα 43.129 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού (το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου), τα 42.658 (98.9%) έχουν αναφερθεί στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ μόνο δύο θάνατοι αναφέρθηκαν εκτός των συνόρων (0.2% των συνολικών θανάτων ). Η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των συνολικών επιβεβαιωμένων περιπτώσεων όσο και των θανάτων (73,6% και 95,7% αντίστοιχα) έχουν επίσης αναφερθεί αποκλειστικά στην επαρχία του Hubei, όπου λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Δημιουργώντας ένα λογαριθμικό διάγραμμα τόσο του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού όσο και των θανάτων που προκλήθηκαν από αυτόν (Εικόνα 3), που αφαιρεί την εκθετική φύση της πρώιμης εξάπλωσης, μπορούμε να δούμε ότι ο ρυθμός μετάδοσης φαίνεται να είναι αρκετά χαλαρός.
Σχεδιάγραμμα 3: Κρούσματα του ιού (21/01/20 – 10/02/20)
Πηγή: Bloomberg, 10/02/2020
Επιπλέον, η πλειοψηφία των θανατηφόρων περιστατικών, (περίπου σε ποσοστό 80%), έχει παρατηρηθεί σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ το 75% των θανάτων αφορά άτομα με προηγούμενα προβλήματα υγείας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αποκατάστασης από την ασθένεια έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η αναλογία των ασθενών που επανέρχονται πλήρως προς τα θανατηφόρα περιστατικά βρίσκεται σήμερα στα 4,15: 1 -και ανεβαίνει. Στα τέλη Ιανουαρίου, η αναλογία αυτή ήταν το 1:1.
Πιστεύουμε ότι η αντίδραση της αγοράς βραχυπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τον ιό, και ιδιαίτερα από το χρονικό διάστημα που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ. Σε περίπτωση που η εξάπλωση του ιού γίνει πιο επιθετική και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκτός Κίνας αρχίσει να ανεβαίνει, θα μπορούσαν να σημειωθούν ξανά οι τάσεις που σημειώθηκαν μόλις ο ιός είχε πρωτοεκδηλωθεί. Αυτό, πιστεύουμε, θα συνεπαγόταν ένα νέο κύμα προσέλευσης στους ασφαλείς παραδείσους, κυρίως στο γιεν Ιαπωνίας, καθώς και ένα ακόμη ξεπούλημα σε risk assets, ιδίως σε μετοχές κινεζικών αγορών και σε γουάν.
Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων. Αν καταστεί σαφές τις προσεχείς εβδομάδες ότι ο ιός έχει μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία από τις αναμενόμενες, τότε μπορούμε να δούμε πάλι τα risk assets να δέχονται μεγάλη πίεση. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στις 14/2 και στις επίσημες PMI της NBS στις 29/2, για τυχόν ενδείξεις επιβράδυνσης. Ωστόσο προς το παρόν, η αγορά βρίσκεται σε πολύ πιο ήρεμη φάση από ό, τι βρισκόταν πριν από μια ή δύο εβδομάδες, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο δεν τρελαίνονται για να χαλαρώσουν την νομισματική πολιτική. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη λάβει μέτρα για να μετριάσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του ιού, μειώνοντας το reverse pro rata επτά ημερών κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,4%, και εισφέροντας στον τραπεζικό τομέα ρευστότητα ύψους 175 δισ. Δολαρίων, κάτι που αποτελεί πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη.
Με όλα τα παραπάνω, είμαστε αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα στην αντίδραση των αγορών βρίσκονται πίσω μας. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια επανάληψη από τις ανησυχίες που συνόδευαν τις ειδήσεις για τον ιού SARS. Ωστόσο, από εκείνη την επιδημία δεν έμειναν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή ζημιές στην παγκόσμια οικονομία. Χρηματιστήρια παγκοσμίως –της Κίνας συμπεριλαμβανομένης- έχουν ανακάμψει, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ το ζεύγος Δολάριο/Γεν διαπραγματεύεται πλέον σε υψηλό έτους, στον απόηχο της είδησης ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται περαιτέρω. Οι εκτιμήσεις ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα πέσουν απότομα στο 5% το 2020 είναι επίσης παρακινδυνευμένες, κατά την άποψή μας. Θεωρούμε ότι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις είναι πιθανό να αποδειχθούν προσωρινές, με την εγχώρια δραστηριότητα «να εκτοξεύει το καπάκι της οικονομίας» μόλις ο ιός οπισθοχωρήσει, κάτι που ελπίζουμε ότι θα συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.